Hírek

2008.02.15. 14:45

NEK: Sólyom Lászlót ne írja alá az egészségbiztosításról szóló törvényt

A Nemzeti Egészségbiztosítási Kerekasztal (NEK) arra kéri Sólyom Lászlót, hogy ne írja alá az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, amelyet a Parlament február 11-én másodszor fogadott el.

BAMA

Az erről szóló, a köztársasági elnöknek címzett nyílt levelet pénteki budapesti rendkívüli ülésén hagyta jóvá a NEK - jelentették be a kerekasztal alapító szervezetei által szervezett sajtótájékoztatón Budapesten. A szervezet a sajtó képviselőinek is bemutatott nyílt levélben üdvözli, hogy a köztársasági elnök a 2007. december 17-én először elfogadott törvényt nem írta alá, hanem visszaküldte Szili Katalin házelnöknek. Felhívják Sólyom László figyelmét arra, hogy az országgyűlési képviselők által benyújtott javaslatokkal kiegészített, és 2008. február 11-én elfogadott törvény nem ad érdemi választ a felvetett fenntartásokra és aggályokra.

"A NEK felkéri a köztársasági elnök urat, hogy a 2008. február 11-én az országgyűlési képviselői módosításokkal kiegészített, az  egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, melyet másodszor  fogadott el a magyar országgyűlés, ne írja alá, ne hirdesse ki, és az Alkotmány vonatkozó bekezdése alapján kezdeményezze a magyar országgyűlésnél - a több mint 360 ezer összegyűjtött aláírásban  bízva - az országos népszavazást" - hangsúlyozzák a nyílt levélben.
Felhívják a figyelmet arra, hogy 2006 augusztusában a magyar munkavállalói képviseletek egyöntetűen elutasították a konvergencia-programot, amely már tartalmazta a társadalmi egészségbiztosítás átalakítását. A nyílt levélben szerepel, hogy a társadalom nemhogy felhatalmazást nem adott a törvény újbóli elfogadásához, hanem több mint 360 ezer, a népszavazás kiírását kezdeményező aláírással már bizonyította ellenkezését, a koalíciós többség pedig ellenére fogadta el a néhány országgyűlési képviselői módosító indítvánnyal kiegészített törvényt.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Tari Tamás, a NEK tagja, a betegszervezetek képviselője, a Magyar Májtranszplantáltak Egyesületének elnöke elmondta, hogy álláspontja szerint ma is érvényben van egy 1928-as törvény, amely kimondja, hogy kizárólag társadalombiztosítási alapon működhet a rendszer, nem pedig üzleti,  nyereséges alapon. Az egészségbiztosítási pénztárakról elfogadott törvény sérti ezt az elvet, amikor biztosítja az üzleti érdek, a profitszerzés megjelenését - olvasható a NEK Sólyom László köztársasági elnökhöz küldött nyílt levelében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!