Hírek

2008.02.12. 16:32

Nem készül az időskorra a munkavállalók harmada

Egyáltalán nem készül a nyugdíjas éveire a 18 és 59 év közöttiek egyharmada

Tóth M.

Egyáltalán nem készül a nyugdíjas éveire a 18 és 59 év közöttiek egyharmada – derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Intézetének (MKIK GVI) felméréséből. A reprezentatív mintán alapuló kutatásban megkérdezett ezer ember kétharmada még a nyugdíjkorhatárral sincs tisztában, vagyis nem tudja, hány éves koráig kell dolgoznia.

Csak minden tizenkettedik megkérdezett tudott arra válaszolni, hogy pontosan mennyi nyugdíjjárulékot fizet. Csupán minden hatodik munkavállaló fizet be pénzt valamelyik önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztárnak. Ugyanekkora hányad mondta azt, hogy egyéb nyugdíjcélú megtakarítása van.

A felmérés szerint az alkalmazottak tíz százaléka zsebbe, húsz százaléka pedig számlára kapja részben vagy egészben a fizetését. Ők azok, akiknek nyugdíjba vonulásuk után valószínűleg jelentős anyagi problémákkal kell majd szembe nézniük.

„A kutatás talán legfontosabb következtetése, hogy ez a fajta tájékozatlanság és felkészületlenség komoly kockázatokat jelent, nemcsak az egyén, de az egész társadalom számára” – jelentette ki Tóth István János a GVI ügyvezetője. Hozzátette, hogy riasztó az a megállapítás, miszerint nagyon sokan olyan szemlélettel állnak a kérdéshez, amely „az állam majd úgyis megsegít” kijelentéssel foglalható össze.

Riasztóan kevesen tudják azt is, hogyan is lesz a bérköltségből nettó bér. A munkabért Magyarországon jelenleg tízfajta adó és járulék terheli, ezek közül ötöt a bruttó bérből vonnak le. A válaszadók 40 százaléka nem tudott pontosan megnevezni egyetlen olyan adót vagy járulékot sem, amelyet egy munkavállaló bruttó béréből levonnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!