Hírek

2008.02.04. 16:49

Nem lehet lopott adatokkal kárt okozni másnak az APEH-liciten

Kellő védelmet biztosít-e az elektronikus adóhatósági liciten részt vevő felhasználók számára a kormányzati portálon, az Ügyfélkapun keresztül történő azonosítási folyamat? – ezt a dilemmát vetette fel nemrég nyílt levélben több információbiztonsági cég, legutóbb pedig a Noreg Kft. fogalmazott meg ezzel kapcsolatos aggályokat.

VG

A vállalkozás közleménye szerint az okmányirodában kapott azonosítót, valamint a felhasználó által választott jelszót számtalan egyszerű módszerrel szerezhetik meg az erre szakosodott bűnözők. A visszaélés lehetősége az internetes árverés bevezetésével válik kritikussá. Ez ugyanis az első olyan alkalmazás, amelynek működéséből anyagi kár is érheti az áldozatokat. Ha a liciten nyertes személy visszalép, az utána következő legmagasabb érvényes ajánlattétel nyer. A két vételár közti különbözet azonban az első nyertest terheli, és az adóhatóság határozattal kötelezheti annak kifizetésére – aggodalmaskodik a Noreg.

„Az APEH internetes aukciójával senkit sem érhet anyagi kár” – közölte a Kormányszóvivői Iroda a Világgazdaság megkeresésére. Az árverési eljárás után ugyanis az adóhatóság munkatársai minden esetben személyesen is találkoznak a sikeres ajánlatot tevővel, és ellenőrzik a licit valódiságát. Amennyiben az ajánlattevő nem minősíthető valódi licitálónak, a második legmagasabb összeget ajánló lép a helyébe. Tehát még akkor sem érhet senkit anyagi kár, ha visszaélnek az azonosítójával. Az adóhatóság ez év elején vezette be az e-licitet annak reményében, hogy kétszeresére nőjön az ingóságokból származó bevétel. Korábban ugyanis ezek a vagyontárgyak a becsértékük töredékén keltek el: tavaly a több mint 5 milliárd forintnyi ingóság elárverezése csupán mintegy 760 millió forintot hozott. Idén csak akkor lesz érvényes az árverés, ha legalább a becsérték 50 százalékát megadja a vagyontárgyért a licitáló.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!