Hírek

2008.02.19. 17:39

Nem mindenki érzékelte az építőiparban a visszaesést

Az építőipari termelés a korábbi évek dinamikus növekedése, majd a 2006-ban megfigyelt kismértékű csökkenés után 2007-ben jelentősen, 14,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett felméréséből.

Vizer Helga

A legnagyobb építőipari ágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése egyötödével esett vissza 2007-ben. Az épületek építése 9,8 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké egyötödével kisebb volt, mint 2006-ban. Ez utóbbi visszaesést a KSH szerint az okozta, hogy csökkent a korábbi években gyorsan bővülő, és az építőipari termelés egynegyedét kitevő út- és autópálya-építések üteme. Más a véleménye Leidl Andrásnak, Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ) elnökségi tagjának. „Mi éppen az ellenkezőjét éreztük az elmúlt évben. Nem tapasztaltunk visszaesést” – mondta a szakember. „Szervezetünk kész, előregyártott vasbeton-szerkezetek forgalmazásával foglalkozik, ami alapja egy-egy nagyobb épület megépítésének” – tette hozzá.

Szabó Miklós, Magyar Téglás Szövetség ügyvezető igazgatója viszont már arról számolt be lapunknak, hogy valóban nehéz volt az elmúlt év. A szakember leginkább az egyre emelkedő terheknek tulajdonítja a visszaesést. „Nemcsak az árbetével miatt, hanem a növekvő adóterhek, a környezetvédelemmel kapcsolatos plusz kiadások is csökkenést okoztak 2007-ben. Ha ez így marad, a gazdasági létezés határára csúszhat az iparág. Reméljük hamarosan javulni fog a helyzet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!