Hírek

2008.02.05. 19:59

Nem várható áttörés a tandíj ügyében

A Felsőoktatási Kerekasztal (FK) csütörtöki ülése után – legalábbis egy időre – lezárulnak a tandíjról folyó tárgyalások, de nagy valószínűséggel nem sikerül megállapodásra jutni a vitázó feleknek, tehát minden marad a régiben. Március 9-ét követően a népszavazási eredmények ismeretében újraosztják a lapokat.

VG

Tavaly ősszel a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) nyomására a Felsőoktatási Kerekasztal tagjaiból összeállt egy szakértői csapat, amely arra kereste a választ, hogy a jelenlegi képzési hozzájárulást és a diákok által kidolgozott alternatív javaslatot össze lehet-e gyúrni. A testület a karácsonyfa alá akarta letenni a megállapodást, de kudarccal járt. A tagok abban állapodtak meg, január közepéig még egyeztetnek, ám az FK csak háromhetes késéssel ül össze. S annak ellenére, hogy a megbeszélésen Hiller István oktatási miniszter is részt vesz, nem várható áttörés.

A Világgazdaság információi szerint ugyanis a szaktárca merőben új javaslattal nem állt elő. Abban bízik a minisztérium, hogy meggyőzhetők lesznek a hallgatók, ám úgy tűnik, irreálisak ezek a várakozások. A HÖOK elnöke lapunknak azt mondta, az elnökség ma tárgyal a tárca anyagáról, szombaton pedig a szervezet közgyűlése alakítja ki az állásfoglalását. Miskolczi Norbert ugyan nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, miként foglalnak állást a testületeik, de borítékolható, hogy ezt a diákok elutasítják.

Érvek, ellenérvek

A HÖOK alternatív javaslata szerint az államilag támogatott tanuló a nem teljesített kreditek után a hallgatói normatíva három-öt százalékának megfelelő összeget fizetne az alapképzésben, s az osztatlan képzés első hat félévében, illetve négy-hat százalékot a mesterképzésben, illetve az osztatlan képzés utolsó négy félévében. A befolyt összeg 30-60 százalékát tanulmányi ösztöndíjra kellene fordítani. Az oktatási tárca szerint ez nem sarkall teljesítményre, s igazságtalan is, hiszen nem tesz különbséget szociális szempontok alapján a hallgatók között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!