Hírek

2008.02.04. 18:38

Nincs alku, nincs egyezség – folytatódik a MÁV sztrájk

Egyre feszültebb a helyzet. Sem a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ), sem a MÁV-START nem enged. A gazdasági és közeledési minisztérium a Volán-társaságok bevonásával próbálja megoldani a helyközi közlekedést az ország egész területén.

V. H. - Sz. B.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A Volán-társaságok elfogadták a vonatbérleteket fotó: Darnay Katalin
[/caption]Izzik a levegő a vasúti dolgozók között. Tegnap reggel a budapesti Nyugati pályaudvaron már nemcsak az utasok, a MÁV dolgozói is tanácstalanok. Egy jegypénztár tart nyitva az érdeklődők előtt, akiknek kevés érdemi információval tud szolgálni a pénztáros hölgy. Igaz, délelőtt elindul egy-két vonat a pályaudvarról, többek között Cegléd, Debrecen, Vác illetve Szombathely felé, de a délutáni, esti indulásokról senki sem tud pontos választ adni az utasoknak. „Fogalmam sincsen arról, hogy délután, este vagy egyáltalán holnap mi lesz” – mondja a jegypénztárban ülő hölgy az egyik utasnak. „Lehet, hogy ma megegyeznek a vezetők, és felfüggesztik a sztrájkot és akkor minden járat el fog indulni” – teszi hozzá a pénztáros, aki láthatóan szintén ideges a kiszámíthatatlanná vált vasúti közlekedéstől.

Közben a hangosbemondóban ezt hallani: a sztrájk ideje alatt vonat elmaradásra, útvonal-kiesésre illetve késésekre lehet számítani. Ennek ellenére, azért még látni lehetett egy-két embert a peronok körül, akik

A Fidesz a vasutasokkal van

„Megint fenyegetőznek és elvitatják a munkavállalók alkotmányos jogait” - mondta tegnap Kontur Pál, a Fidesz munkástagozatának elnöke, s pártja szolidaritásáról biztosította a sztrájkoló vasutasokat. Úgy vélte, teljesen jogos követelés, hogy ha sikeres privatizáció történt, akkor ebből a vasutasok is részesüljenek. Az ellenzéki politikus szerint olyan mértékben nőttek a megélhetési költségek, hogy egyáltalán nem elrugaszkodott a vasutasok bérfejlesztései igénye. Úgy fogalmazott: a kormány szociálisan érzéketlen, a milliárdos kormánytagoknak pedig fogalmuk sincs arról, milyen gondokkal küzdenek a kisemberek.

optimistán, rendületlenül tovább várakoznak. Más a helyzet a Népligeti autóbusz-pályaudvarnál. A váróterem zsúfolásig megtelt és a buszokon sem látni szabad helyet. A Volán-társaságok ugyanis elfogadják a vonatbérleteket, segítve ezzel az utazókat. „38 járattal többet indítottunk el ma, mint egy átlagos napon. Társaságunk elfogadja a vonatbérleteket, de csak azokra a vonalakra, amelyekre amúgy is érvényes lenne”  – mondta lapunk kérdésére Sajó Zsuzsa.

„Mivel március elejéig is elhúzódhat a VDSZSZ sztrájkja a MÁV-nál, a minisztérium felkészül arra, hogy a Volán-társaságok többletterhelésével tartsa fenn az országban a helyközi közlekedést” – jelentette ki tegnap Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter. Szerinte politikai zsarolás áll a háttérben, a szakszervezet követeléseinek teljesíthetőségével pedig azt mondta, hogy a 6,9 százalékos bérfejlesztésnél nagyobb emelés nincs benne a rendszerben.
Maratoni sztrájk lehetőségére utal Gaskó István, VDSZSZ elnök kijelentése is: „Sokáig képesek vagyunk folytatni a sztrájkot és a sztrájksegélyt is ki tudjuk fizetni. Olyan technikához nyúlunk, – sztrájk, felfüggesztés, megint sztrájk – amit a nyugati demokráciában évtizedek óta alkalmaznak” – mondta Gaskó.

Patthelyzet a tárgyaláson

„A MÁV nem osztogatja szét a privatizációs bevételek egyetlen fillérjét sem, mint ahogy nem osztja szét a munkavállalók között a felhalmozott veszteségeket, a kamatokat, a megrongált vasúti berendezések kárának költségeit sem” – reagált a vasúttársaság a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) privatizációs bevételi követelésére. A szakszervezet 10 százalék többletbér-fejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett, illetve azt követeli, hogy a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalói nettó 250 ezer forintot kapjanak a MÁV Cargo magánosításának bevételéből. Szerintük ezt megígérték, a szaktárca szerint viszont nem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!