Hírek

2008.02.06. 06:00

Nyakamon az öröklési adó - mennyi lesz?

ILLETÉK – Olvasónk nagybátyja meghalt, számlán pénzt és különféle ingóságokat hagyva maga után. Olvasónk, a törvényes örökös kérdezi: várhatóan mennyi illetéket kell lerónia a közeljövőben?

R. V.

Az örökösödési illeték mértéke attól függ, mennyire közeli hozzátartozója volt az örökös az örökhagyónak. És attól, lakás vagy nem lakás célú a hagyaték. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. Az első csoportba a közvetlen rokonok tartoznak: a gyermek, a házastárs és a szülő. A másodikba az oldalágiak, a harmadikba pedig az annál távolabbi rokonok, ismerősök. A legközelebbi rokonok fizetik a legkevesebb illetéket. Nem lakás céljára szolgáló hagyatéknál 18 milliós értlkhatárig 11 százalékot, afölött 15-öt. Lakás céljára szolgáló hagyaték esetében az illeték mértéke kisebb. Tizennyolc millióig 2,5 százalék, attól fölfelé 6 százalék.

Az oldalági örökös a nem lakás céljára való hagyaték után 18 milliós értékhatárig 15 százalékot, afölött 21 százalékot fizet. Lakás esetében 18 millióig 6 százalék, annál értékesebb ingatlannál 8 százalék az illeték. A harmadik csoport tagjainak kell a legtöbb illetéket leróniuk. Ha a hagyaték nem lakás, 18 millió forintig 21 százalékot, 18 millió fölött a hagyaték értékének 30 százaléka a mérték. Lakásnál 18 millióig 8 százalékot, attól fölfelé 12 százalékot kell fizetniük. Ingóságok után 300 ezer forintos értékhatár fölött kell csak illetéket leróni. A hagyatéki leltárt az önkormányzat hagyatéki előadója állítja össze. Ennek alapján közjegyző állapítja meg, mekkora a hagyaték, és kik az örökösök. A hagyaték átadásakor az illetékadót is megállapítja. Ennek örökösönként annyi a mértéke, ahányad rész a hagyatékból az illető örökösre száll.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!