Hírek

2008.02.29. 17:53

Nyárig folytatódhat a téli-tavaszi közmunka

Júniusig vállalták a közmunka programban részt vevő települések, hogy a márciusi határidő helyett júniusig foglalkoztatják a 7600 közmunkást – közölte a Közmunka Tanács.

BAMA

Az eredetileg a Munkaerő-piaci Alapban elkülönített 2,5 milliárd forintos keretet 4,5 milliárd forintra emelték, így lehetővé vált a további munkák finanszírozása. A hagyományos nyári közmunkákon kívül 2006-tól már a téli közmunkák is segítik a hátrányos munkaerő-piaci adottságú térségekben a foglalkoztatást. Több közmunka ugyanis a hideg időben is végezhető, hasznos a településnek, és keresetet jelent a munkanélkülieknek. A közmunkások szerepet vállalhatnak az idős, rászoruló lakosok gondozásában, ételt szállítanak részükre, segítenek a bevásárlásban, takarításban, mosásban, tüzelő előkészítésében.

Szervezhető közmunka télen állami és önkormányzati közintézmények felújítására, karbantartására, településüzemeltetési, tisztasági feladatokra, illetve a csapadékvíz, vagy belvíz csatornák tisztítására, helyreállítására, az utak karbantartására, a szemét összegyűjtésére, elszállítására, parkosításra. A múlt évben a hagyományos nyári közmunkák 23 ezer munkanélkülinek biztosítottak keresetet. Közülük 3 ezren végeztek el valamilyen tanfolyamot, így könnyebben juthatnak tartós munkához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!