Hírek

2008.02.29. 10:04

Obama: Európa nem hajlandó elvégezni a piszkos munkát

Barack Obama, a demokraták jelenlegi vezető jelöltje jóval nagyobb részvételt követel Európától az afgán konfliktusban – „nem mehet ez így tovább”.

VGO

„Egyértelműen megmondtam, hogy nagyobb támogatásra van szükségünk” – idézi őt a Süddeutsche Zeitung. Az elnökjelölt-jelölt fel kívánja oldani az európai csapatokat érintő esetleges korlátozásokat. Szerinte tarthatatlan, hogy „Amerikától és Nagy-Britanniától elvárják, hogy elvégezze a piszkos munkát, más pedig nem igazán vállalja a tűzharcot a talibánokkal.” Országokat, akik ''meghunyászkodnának'', nem nevezett meg Obama. Az afganisztáni harcok nagy részét a két angolszász ország és Hollandia vívja; Németország, Olaszország, Spanyolország, de Magyarország csapatai is az ország viszonylag nyugodtabb területén végzik munkájukat.

 Mindeközben az Egyesült Államok további rendőröket- és hadsereget betanító katonákat küldene a térségbe; az amerikai vezérkari főnök Michael Mullen elmondása szerint a kívántnál 3000-rel kevesebb kiképző van a térségben. Az elnökválasztási folyamat közben folytatódik az USA-ban: Hillary Clinton februárban megdöntötte Obama januári 32 milliós (5,5 milliárd forintos) rekordját és 35 millió dollárt kalapolt össze kampányában. Ennek ellenére az illinois-i szenátor költött többet a március 4-én szavazó kulcsfontosságú Texas és Ohio államokban tv-reklámokra: 7,5 millió dollárt (mintegy 1,3 milliárd forintot) szánt erre, míg Clinton „csak” 4,6-ot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!