Hírek

2008.02.11. 09:07

Obama lendületben - Bush is megszólalt

Barack Obama a hétvégi amerikai elnökjelölt-választások győztese, Hillary Clinton kampánymenedzsert cserélt és George W. Bush elnök is megszólalt.

AS Network

A demokrata előválasztás mind a négy fordulóját - tetemes előnnyel - Obama a saját javára tudta eldönteni: Louisiana államban a szavazatok 57 százalékát szerezte meg, Nebraskában 68-at, Washington államban szintén 68-at illetve a Maine-i küldöttgyűlésen 59 százalékot.

A szombati és vasárnapi sikereknek köszönhető pszichológiai előny kedden további sikerekt hozhat Obamának Virginia és Maryland államokban, illetve Washington D.C.-ben - ahol már a hétvége előtt is vezetett a közvéleménykutatások szerint.

Ellenlábasa Hillary Clinton emellett kampánymenedzsert cserélt. Saját elmondása szerint nem lesz lényegi változás kampányában, a leváltott vezető továbbra is tanácsadója marad, és az új menedzser is a csapatból kerül ki, egyik korábbi tanácsadója lesz az. Azonban "minden jel arra mutat, hogy Clinton irányt változtat" - mondja egy, a Reuters által idézett szakértő.

Clinton hétvégi beszédében mindemellett nem tért ki Obamára. Ellenkezőleg: hangsúlyozta, hogy McCainnel mérné össze erejét, bárhol, bármikor, bármilyen módon.

A hétvége a republikánus oldalon is hozott mozgás. Az Egyesült Államok 43. elnöke, Bush egy televíziós interjúban a szuperkedden előnyhöz jutó John McCain virtusát méltatta: "igaz konzervatív" embernek nevezte. A nyilatkozat azért is jelentős, mert McCain szenátort a republikánusok konzervatív oldala nehezen fogadja el, liberálisnak titulálva őt.

Ugyanekkor ellenlábasa, a déli államokban remeklő Mike Huckabee Kansasban meglepően sima győzelmet ünnepelhetett.  A CNN-nek adott interjújában ki is emelte: az amerikaiak választani akarnak, nem azt, hogy megmondják nekik, kire kelljen szavazniuk - utalva kurrens rigmusokra, illetve egyben Romney visszalépésére, aki indokként azt emelte ki, hogy a republikánus elnökjelöltség gyors eldöntése a párt érdekeit szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!