Hírek

2008.02.09. 16:53

Ötmillió a nyomravezetőnek

„Az országgyűlési képviselők biztonsága érdekében a rendőrség valamennyi képviselőt megkeresi, és amennyiben valaki veszélyeztetettnek érzi magát, felajánlja a védelmet számára és környezetének fokozott ellenőrzését” – mondta szombaton az országos rendőrfőkapitány.

BAMA

Bencze József bejelentette, hogy ötmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki a Molotov-koktéllal elkövetett támadások és a politikusoknak levélborítékban küldött fehér por ügyében. „Több személy az események látókörébe került, ellenőrzésük folyamatban van” – mondta a rendőrség vezetője. Az ügyészség által elrendelt nyomozásban húsz rendőr vesz részt. „A jelenlegi helyzetben minden képviselő köszöni, jól van” – mondta az országos rendőrfőkapitány, kiemelve, hogy eddig egyetlen képviselő sem kért rendőri védelmet. Egy-egy honatya mellé egy-két rendőrt rendelnének 24 órás szolgálatban.

A rendőrkapitányt Takács Albert, igazságügyi és rendészeti miniszter kérette be hivatalába, hogy áttekintsék, milyen rendőri intézkedésekre van szükség a fenyegetett közéleti szereplők és közintézmények védelme érdekében. „Új szakasz kezdődött a magyarországi erőszakos fenyegetések sorozatában” – értékelte az igazságügyi és rendészeti miniszter az öt szocialista képviselő háza, illetve lakása ellen elkövetett támadásokat. Takács Albert szerint a Molotov-koktéllal elkövetett, országgyűlési képviselők ellen irányuló támadás köztörvényes bűncselekmény, indítéka, célja a megfélemlítés és kimeríti a büntető törvénykönyvben szabályozott terrorcselekmény fogalmát.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a történteknek nemzetbiztonsági összetevője is van, ezért a nemzetbiztonsági kabinet következő ülésén napirendre tűzik a kérdést, és felvette a kapcsolatot az illetékes miniszterrel. Takács Albert kitért arra, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a képviselőknek jogi segítséget, tanácsokat adhat, illetve ha szükséges, megvizsgálják a jogszabály-módosítás lehetőségét is. A miniszter minden politikai erővel együttműködik e kérdésben.

Pósán László fideszes honatya Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteki debreceni látogatása után aránytalanul nagynak tartotta a rendőri készültséget. Bencze József erre úgy reagált, hogy a biztosítás parancsnoka nem ítélte meg kellően a helyzetet, ezért a szóban forgó témában vizsgálatot indít.

A Molotov-koktálos támadások egyik érintettje, Dér Zsuzsanna emberölési kísérletnek nevezte a szándékos gyújtogatást, amely során ismeretlen tettesek benzinnel áztatták át és felgyújtották a politikus ajtajánál lévő lábtörlőt. A Klubrádióban a dunaújvárosi MSZP-s képviselő felidézte, hogy a támadás előestéjén felhívta egy férfi, arról érdeklődve, hogy megszavazza-e hétfőn az egészségbiztosítási törvényt. Dér Zsuzsanna nem kért személyi védelmet, de úgy tudja, hogy a megyei rendőrfőkapitány sűrűbb járőrözést rendelt el lakóhelye környékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!