Hírek

2008.02.13. 14:59

PDSZ: át kell alakítani az oktatás finanszírozását

Az oktatás finanszírozásának átalakítását szorgalmazta Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerdán az MTI-nek nyilatkozva.

BAMA

Az érdekvédő szerint úgy kell átalakítani az oktatás finanszírozásának jelenlegi rendszerét, hogy a mostaninál nagyobb hangsúlyt fektessenek a település méretére, a szociokulturális környezetre. Kerpen Gábor ezt azért tartotta fontosnak, mert utóbbi időben több önkormányzat zárt be, vagy vont össze oktatási intézményt, illetve mondott le a fenntartásról anyagi okok miatt. A szakszervezeti vezető azt mondta, hogy az új, tavaly szeptemberben életbe lépett finanszírozási rend már nemcsak a kistelepüléseket, hanem a nagyobbakat is hátrányosan érinti.  Problémát jelent az is, hogy beszámítják a pedagógusok kötelező óráit is a finanszírozásba, ami 5-14 százalékos, összesen 31 milliárd forintos forráskivonást eredményezett a rendszerből.

Ezt minél hamarabb vissza kellene pótolni - mondta a PDSZ elnöke. Kerpen Gábor szólt arról is, hogy a szakszervezet tapasztalatai szerint a közalkalmazottak illetményemelésénél több fenntartó hanyagul jár el, s sokaknak nem nő a bére nominálisan a bérmegállapodás ellenére.  A megállapodás alapján legalább az inflációt követő béremelésnek teljesülnie kellene, s erre a kormány címzett keretet biztosít - mondta, hozzátéve: több helyen azonban tényleges emelés helyett csak átcsoportosítások történnek. A szakszervezeti vezető hangoztatta azt is, hogy a PDSZ és a Liga Szakszervezetek megerősíti január végi követelését, hogy a  kormány vonja vissza azt a rendeletét, amelyben megszüntette a  munkavállalók illetékmentességét a munkaügyi perekben. A költségek így ugyanis akár több tízezer vagy akár százezer forintra is rúghatnak - tette hozzá. Közölte: a PDSZ és a Liga az Országos Érdekegyeztető Tanács összehívását és a kérdés napirendre tűzését kéri.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!