Hírek

2008.02.12. 15:46

Péntektől újra kezdenék a sztrájkot a vasutasok

Továbbra sincsen egyezség a MÁV Zrt. és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete között

V.H.

Továbbra sincsen egyezség a MÁV Zrt. és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) között. Az álláspontok most sem közeledtek. „Szerdán és csütörtökön újra tárgyalunk. Ha nem lesz egyezség, péntektől folytatjuk a munkabeszüntetést” – mondta lapunknak Bárány Balázs Péter, a VDSZSZ alelnöke.

Közben tovább folytatódnak a vizsgálatok a sztrájk idején történt vonatközlekedés ügyében. „Nem volt érdemi vizsgálat az általunk jelzett vasútbiztonsági hiányosságokban” – mondta Bárány Balázs Péter. Hozzátette: „a szabálytalanságok bejelentőit sem hallgatták meg. Ráadásul érthetetlennek tartjuk, hogy miképpen lehet elfogadni olyan vizsgálati jelentést, amelyet azon cég munkatársai végeznek, akik ellen irányul a bejelentés.”

A szakszervezet tehát továbbra is kitart azon álláspontja mellett, miszerint a vasutassztrájk ideje alatt egyes vonatok a kötelező biztonsági vizsgálat hiányában indultak útra. Az ügyben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még pénteken felkérte a Magyar Vasúti Hivatal (MVH) elnökét, Antal Dánielt, hogy azonnal indítson vizsgálatot a VDSZSZ állításával kapcsolatban. A jelentés elkészült, és azt tartalmazza: a munkabeszüntetés alatt is csak a fékpróbák után indultak el a vonatok.

A dokumentáció időközben átkerült a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz (GKM), a tárca érdemi információt még nem tudott mondani róla. A sztrájk jogosságát a MÁV Zrt. kérésére a Fővárosi Bíróság is megvizsgálta. Ott tegnap első fokon, nem jogerős végzéssel elutasították a MÁV kérelmét a VDSZSZ ellen. A testület szerint a privatizációs bevétel egy részére vonatkozó szakszervezeti követelés nem ütközik a 2007-2010 évekre megkötött együttműködési megállapodásba. A vasúttársaság nem ért egyet a döntéssel, ezért fellbbezést nyújt be a Fővárosi Bírósághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!