Hírek

2008.02.15. 09:13

Rákkeltő lakókocsik a Katrina károsultjainak

Az amerikai közegészségügyi hivatal szerint rákkeltők azok a lakókocsik amelyeket a Katrina hurrikán károsultjainak adott az amerikai kormányzat.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A 2005 augusztusi katasztrófában New Orleans nagy része víz alá került
[/caption]A 2005-ös New Orleans-i hurrikán után 145 ezer lakókocsit kaptak ideiglenes elhelyezésükre a károsultaknak a katasztrófavédelmi hivataltól. Két és fél évvel a hurrikán után mintegy 40 ezer család még mindig ezekben az ideiglenes lakásokban él. Azóta egyre többen fordultak orvoshoz különböző panaszokkal, s az amerikai sajtóban felröppent a hír, hogy a lakókocsikban az alkalmazott műanyagok miatt túl magas a formaldehidszint. A közegészségügyi hivatal vizsgálata bebizonyította a gyanút, s kiderült, a formaldehidszint ötszöröse a megengedettnek. A hivatal azóta sürgeti, hogy a kormányzat a károsultakat a költöztesse szállodákba az egészségtelen utánfutókból.

Visszautasította azonban a vádakat az amerikai katasztrófavédelem, állításuk szerint az ideiglenes otthonok nem veszélyesek az egészségre. A szervezet szerint a mai napig hasonló lakókocsikban szállásolják el a katasztrófák károsultjait. A közegészségügyi hivatal mindenesetre felhívta az utánfutókban élők figyelmét, hogy lehetőleg ne dohányozzanak – különösen a kocsikban ne -, mert a cigaretta is tartalmaz formaldehidet, s fokozza az egészségkárosító hatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!