Hírek

2008.02.13. 14:01

Somogyban két év alatt közel ezren kértek segítséget az Áldozatsegítő Szolgálattól

Somogy megyében két év alatt közel ezren kértek segítséget a Somogy Megyei Igazságügyi Hivatal keretein belül működő Áldozatsegítő Szolgálattól - mondta a hivatal igazgatója szerdán Kaposváron, sajtótájékoztatón.

MTI

Keszthelyi Tiborné az áldozatsegítés múlt évi tapasztalatainak összegzéséről rendezett tanácskozást megelőzően arról számolt be: a megyében mind ismertebbé válik a 2006 január elsejétől működő Áldozatsegítő Szolgálat tevékenysége, tavaly megduplázódott a hozzájuk fordulók száma. Tájékoztatása szerint 2007-ben főként vagyon ellen bűncselekmények - lopás, betöréses lopás, okirattal visszaélés - miatt kértek tőlük segítséget, de gyakori volt a személy elleni bűncselekmények, így a testi sértés, kiskorú veszélyeztetése, személyi szabadság korlátozása miatti sérelem is. A legtöbben az azonnali pénzügyi segélyt vették igénybe, ám a segítségnyújtás, az anyagi támogatáson túl, a bűncselekményből eredő jog- és érdeksérelem orvoslásáig akár fél éven keresztül is tarthat - mondta a hivatal vezetője. Hozzátette: a bűncselekmények közvetlen sértettjein kívül mindazon személyeknek is segítséget nyújtanak, akik bizonyíthatóan a bűncselekmény közvetlen következtében szenvedtek sérelmet. Ennek feltétele a büntetőeljárás megindítása.

Az igazgató közlése szerint a tanácskozáson az Áldozatsegítő Szolgálat szakembereivel együttműködő városi rendőrkapitányságok, rendőrőrsök, családsegítő és gyermekjóléti szolgálatok, egészségügyi, szociális és civil szervezetek képviselőit tájékoztatják az elért eredményekről, s a további feladatokról. A cél, hogy a segítőkön keresztül minél többen megismerjék a szolgálat tevékenységét - emelte ki Keszthelyi Tiborné. Hozzátette: a rendezvényen kiemelt figyelmet fordítanak a  családon belüli erőszak kezelésével és a kiskorúak védelmével foglalkozó új - ez év januárjától hatályos -, rendőri feladatokkal  kapcsolatos szabályozásra, az egészségügyi és civil szervezetek áldozatsegítési tevékenységére, feladataira, s megemlékeznek a  közelgő dátum - február 22 - kapcsán a bűncselekmények áldozatainak napjáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!