Hírek

2008.02.06. 16:12

Szakbizottsági támogatás az egészségbiztosítási törvényjavaslat módosítóihoz

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága szerdai ülésén egyhangúlag támogatta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslathoz benyújtott, a bizottság által jegyzett módosító indítványokat - adta hírül az MTI.

BAMA

A jövő hétfői zárószavazás előtt tárgyalt javaslatok között szerepelt: a törvény preambulumában nyomatékosítják, hogy egységes marad a társadalombiztosítás, és bekerült az a szövegrész, hogy az egyes pénztárak a tagsági jogviszony létesítését és fenntartását nem köthetik feltételhez. Az egyik módosító szerint a pénztárakban működő felügyelőbizottság három tagjára - az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) javaslatát is figyelembe véve - a vagyonkezelő, egy tagjára a kisebbségi tulajdonos tesz javaslatot. Mind a kormányoldal, mind a bizottság zöld utat adott annak a módosítónak, amely a felügyeleti tanácsban erősítené a társadalmi kontrollt.

Ezek alapján a felügyeleti tanács tíz tagból áll, őket aminiszterelnök hatéves időtartamra nevezi ki, elnöke a tagok közül kerül ki. Módosításként bekerült, hogy ezen tanács két-két tagjára  az OÉT munkavállalói és munkaadói oldala is jelölhet. A módosítások között szerepel, hogy törvény rögzíti az Országos Kockázatközösségi Alapból (OKA) finanszírozott nagy értékű és speciális ellátások körét, amelyhez az ezen ellátásokat igénybevevő pénztártag pénztárának is hozzá kell járulnia. Az egyik módosító indítvány szerint változna az évenkénti egyszeri pénztárváltási dátum. Az eredeti elképzelésekkel szemben nem ősszel, hane tavasszal, február 15. és március 15. között lehetne a tagoknak egyik pénztárból a másikba átjelentkezni. 

Mind a bizottság, mind a kormányoldal elutasította azt a KDNP-s módosítót, amely a daganatos és a rosszindulatú vérképző-szervi betegségben szenvedőknek adna évenként több lehetőséget a pénztárváltásra. Az egyik benyújtó, Nagy Kálmán sérelmezte a javaslat elutasítását. A bizottsági ülésen a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is kifejtették véleményüket a köztársasági elnök által a parlamentnek visszautalt törvényről és az ahhoz benyújtott módosító indítványokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!