Hírek

2008.02.19. 11:40

SZDSZ: a népszavazás két alapvető ponton kezdi ki a reformokat

A népszavazási kezdeményezések két alapvető ponton kezdik ki a reformokat: az egészségügy és az oktatás területén - mondta Magyar Bálint, az SZDSZ oktatási szakpolitikusa keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

BAMA

A szabad demokrata képviselő a tandíj mellett érvelve természetesnek nevezte, hogy a képzés költségeihez járuljon hozzá az is, aki majd a felsőfokú végzettség előnyeit élvezi. A volt oktatási miniszter visszautasította azt a felvetést, hogy a tandíj bevezetésének híre miatt jelentősen visszaesett volna az egyetemekre jelentkezők száma. A sajtótájékoztatón bemutatott diagramokkal azt szemléltette, hogy 2003-2007 között a 18-19 éves korosztályban gyakorlatilag nem változott a jelentkezések száma.  Hozzátette: jelentős csökkenés a 22 évnél idősebbek között figyelhető meg. Ezt azzal magyarázta, hogy volt egy "torlódás" a felsőoktatásban, mert mindenki, aki korábban szerzett érettségit és tovább akart tanulni - és erre alkalmas is volt -, az bekerült a képzésbe.

Magyar Bálint kitért a diákjövedelmekre is. Mint mondta, a juttatások mértékét jelentősen megemelték, a hallgatói normatíva például évi 70 ezer forintról körülbelül 120 ezer forintra nőtt, és néhány év alatt hasonló összegre emelkedett a kollégiumi támogatás összege is. A hallgatói bevételek között említette a politikus, hogy egy jól tanuló szegény diák körülbelül havi 40-80 ezer forint közötti összeget vehet fel támogatásokból, a diákhitel nélkül. A diákhitel összegét a 2001-es évi 210 ezer forintról az államilag finanszírozott hallgatóknál 400 ezer, míg az önköltséges oktatásban résztvevőknél 500 ezer forintra emelték. Véleménye szerint így az emelés mértéke nagyjából megfelel a tandíj mértékének, tehát a tandíj utólagos képzési hozzájárulássá válik. Hozzátette, hogy a Diákhitel Rt. szerint jó ütemben zajlanak a  visszafizetések, a nem fizetők aránya kisebb, mint bármely más  hitelkonstrukcióban.

Magyar Bálint kitért arra is, hogy a diákoknak, ha dolgoznak, lehetőségük van arra is, hogy egyéb bevételi forrásokhoz jussanak. A politikus kiemelte, hogy a tandíj csupán a reform egyik eleme,  mert az elmúlt több mint egy évtizedben az oktatás területén több  reformlépés is történt. Példaként említette az egyetemi intézmények integrációját, a bolognai folyamathoz való csatlakozást, a térítések és juttatások jelentős növelését és a diákhitel bevezetését. A felsőoktatási reform következő lépéseként említette azt a javaslatot, amely szerint az egyetemek és főiskolák az általuk kezelt állami vagyon tulajdonosaivá válhatnak a jövőben. Mint mondta, ebben az ügyben már egyeztetnek Hiller István oktatási miniszterrel, Arató Gergely államtitkárral, Molnár Károllyal, a rektori konferencia elnökével, Mang Bélával, a felsőoktatási és tudományos tanács elnökével, illetve Nagy Jánossal, a nemzeti vagyontanács elnökével. Mint elmondta, ennek nyomán kezd körvonalazódni egy közös megállapodás és együttműködés. Ez olyan garanciák mentén teszi lehetővé ennek a lépésnek a megtételét, amelyek biztosítják, hogy az így kapott vagyon hasznosuljon.

Magyar Bálint az SZDSZ elnökválasztása kapcsán újságírói kérdésre elmondta, hogy "csak támogatni tudják" az ügyben indult ügyészségi vizsgálatot. Felhívta rá a figyelmet, hogy a párt ügyvivő testülete már korábban elrendelt egy párton belüli vizsgálatot.  Megjegyezte azt is, hogy az eset azért robbant ki, mert annyira szoros volt a választás végeredménye, hogy egy ilyen visszaélés kihatással lehetett rá. Hozzátette: nincs tudomása arról, hogy Fodor Gábor elnökválasztási kampányt indított volna az interneten. Mint mondta, a környezetvédelmi miniszter éppen szabadságát tölti, ezért sem lehet erről szó.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!