Hírek

2008.02.25. 17:37

SZDSZ Új Generáció - megemlékezés a kommunizmus áldozatairól

Iván Kovács László 1956-os forradalmár Corvin közi emléktáblájánál tartotta megemlékezését a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából az SZDSZ Új Generáció hétfőn Budapesten.

BAMA

Kaderják László, az SZDSZ Új Generáció választmányi elnöke elmondta, hogy e táblánál "emlékezünk ma arra a mintegy százmillió ártatlan férfira, nőre és gyerekre, akik életét a kommunista ideológiának köszönhetően oltották ki nemcsak Magyarországon, hanem világszerte". Emlékezünk többek között Iván Kovács Lászlóra, a Corvin köz legendás parancsnokára és másokra is, többek között Kovács Bélára, a  Független Kisgazdapárt főtitkárára, akit 61 évesen ezen a napon:  február 25-én tartóztattak le - mutatott rá az elnök.

A kommunizmus korszaka a huszadik század, az emberi történelem talán legsötétebb korszaka volt. Soha korábban ennyi szenvedés, elnyomás és embertelenség tömegméretekben, állami segédlettel nem történt - tette hozzá. Eörsi László történész rámutatott: nem annyira a kommunizmus, mint a sztálinizmus áldozataira emlékezünk ezen a napon. A megemlékezés végén a résztvevők elhelyezték a kegyelet virágait Iván Kovács László táblája alatt. Iván Kovács László az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik vezetője és mártírja. A forradalom vérbefojtása után 1957. március 12-én letartóztatták. Kádár János "népbírósága" mind az első-, mind pedig a másodfokon halálra ítélte, majd kivégezték. Az Országgyűlés 2000-ben hozott határozata alapján lett február 25. a kommunizmus áldozatainak emléknapja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!