Hírek

2008.02.27. 10:48

Szerbia mindenkit beperel aki elismeri Koszovót

Szerbia keresetet nyújt be a hágai Nemzetközi Bíróságon az Egyesült Államok, illetve minden ország ellen, amely elismerte "egy ál-állam kikiáltását Szerbia területén"

mti

Szerbia keresetet nyújt be a hágai Nemzetközi Bíróságon az Egyesült Államok, illetve minden ország ellen, amely elismerte "egy ál-állam kikiáltását Szerbia területén" - mondta Branislav Ristivojevic szerb miniszterelnöki tanácsadó.

Ristivojevic szerint mivel Koszovó függetlenségét a leköszönő amerikai kormányzat ismerte el, a washingtoni döntést gyorsan követni fogja Szerbia keresete. Hozzátette, hogy amennyiben az Egyesült Államok megsemmisíti e törvényellenes döntést, Szerbia is eláll a pertől.

Pieter Feith, az Európai Unió koszovói polgári megbízottja kedden egyértelművé tette, hogy a koszovói szerb kisebbség bojkottja és fenyegetései ellenére nem adja fel az EU-misszió (EULEX) felállítását Koszovó északi, szerbek lakta részén.

"Folytatjuk tevékenységünket Észak-Koszovóban. A munka zavartalanul folyik. Egyáltalán nem adjuk fel" - közölte a holland diplomata, miután Pristinában tárgyalt a koszovói gazdasági miniszterrel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!