Hírek

2008.02.19. 11:49

TASZ: az államfő küldje meg az Ab-nek véleményezésre a Btk. módosítását

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra kéri Sólyom László köztársasági elnököt, hogy a büntető törvénykönyv hétfőn elfogadott módosítását aláírás előtt véleményezésre küldje meg az Alkotmánybíróságnak - tájékoztatta a jogvédő szervezet elnöke kedden az MTI-t.

BAMA

Dénes Balázs közleményében azt írta: a törvényjavaslattal kapcsolatban a szervezet korábban más széles körben jelezte alkotmányossági és jogpolitikai aggályait. A TASZ szerint a törvényjavaslat szükségtelen, és aránytalan mértékben korlátozza a véleménynyilvánítási szabadságot és a jogalkotó által választott megoldás "korábban elképzelhetetlen módon korlátozza a kommunikációs alapjogok anyajogát". Dénes Balázs közleményében emlékeztetett: az Ab korábbi határozataiban következetesen alkotmányellenesnek minősítette a módosítás szellemében született jogszabályhelyeket.

A jogvédő szervezet elnöke előrevetítette: a jogszabály-módosítás következtében "a jövőben büntetőeljárások tömege indulhat olyan kijelentések, nyilatkozatok megtételéért, melyek egy demokratikus társadalomban, ahol a szólás- és a véleménynyilvánítás szabadsága valóban biztosítva van, tetszik vagy sem, részét képezik a társadalom különböző csoportjai által hangoztatott véleményeknek". Az Országgyűlés hétfőn fogadta el a büntető törvénykönyv módosítását, amely lehetővé teszi a gyűlöletbeszéd büntethetőségét.  A módosítás alapján a büntetés mértéke két évig tartó szabadságvesztés is lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!