Hírek

2008.02.16. 06:15

Titkos szerelem gyümölcse Lola, az alpakacsikó

Két és fél hetes a budapesti állatkert új üdvöskéje, a Lola nevű alpakacsikó. Születése igencsak meglepte a gondozókat, hiszen világra jövetelét eredetileg már őszre várták.

R. V.

Az alpakacsikó lámaféle állat. Maga a szó egyébként indián eredetű. Az Andok mentén beszélt ajmara nyelvben nevezik allpacának ezt az állatot. Nem keverendő tehát az alpakkával, a réz-cink-nikkel ötvözettel. (A szó a németből került át anyanyelvünkbe, és eredetileg márkanév volt.) Az őszre várt Lola valószínűleg nem az az utód, akinek fogantatását gyanították, amikor látták a szülőállatokat szerelmeskedni. Ő egy titkos „légyott” eredménye lehet – mondta el Hanga Zoltán, az állatkert sajtóreferense. A csikó nevét az egyik internetes közösségi portál tagjai találták ki, akik figyelik az állatkert Dél-Amerika kifutójának életét.

A dél-amerikai kontinensen egyébként két lámaféle él vadon, a guanakó és a vikunya. A láma és az alpaka háziasított állat, mindkettőnek a guanakó a vad őse. Az alpakát elsősorban gyapja miatt tartják. A lámánál kisebb termetű, de dúsabb szőrzetű állat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!