Hírek

2008.02.29. 14:56

Több százezer hal pusztult el Csanyteleknél

Péntekre több százezer teleltetett hal pusztult el a Csongrád megyei Csanytelek mellett levő halastórendszerben - tájékoztatta a telep halászmestere az MTI-t.

BAMA

Szabó Zoltán elmondta: két héttel ezelőtt észlelték, hogy a halak mozgása a teleltető medencékben nem olyan, mint amilyennek lennie kellene. A vízmintavétel igazolta a problémát, mint kiderült, a halak viselkedése ammóniamérgezés miatt változott meg. A halastavak a Dongér csatornából veszik a vizet, és ebbe kerülhetett bele a hatalmas mennyiségű mérgező anyag. Ennek mértéke több mint százszorosa a megengedett mennyiségnek - mondta a halászmester. Két hete folyamatosan hullottak el az állatok, de ez a folyamat, úgy tűnik, megállt. A hideg víz miatt az elpusztult halak nem jelennek meg azonnal a víz felszínén, ezért folyamatosan mozgatni kellett a vizet, hogy a tetemeket le tudják halászni - magyarázta el a szakember.

Emellett különböző anyagokkal hígították a vizet, hogy helyreállítsák annak PH-értékét, a közben az ammóniát is vissza kellett szorítani - tette hozzá Szabó Zoltán.A cég kétszázötven hektár területen foglalkozik halászattal, ennek a tenyészállományát érintette a mérgezés. Az egynyaras pontyból és amúrból 180 ezer, a kétnyaras halakból 50-60 ezer állat pusztult el. Szabó Zoltán elmondta: jelenleg zajlanak azok a tárgyalások, melyek a hiány pótlására irányulnak. Az ország halászati központjai vezetőinek segítségével már megtalálták azt a mennyiséget, mellyel az elpusztult állományt pótolják. Pál János, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a távirati iroda megkeresésére elmondta: a Csongrádi Rendőrkapitányságra február 21-én érkezett bejelentés a halpusztulásról. A feljelentés alapján a kár mértéke 30 millió forint. A hatóság környezetkárosítás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!