Hírek

2008.02.15. 10:52

Többszörös fizetésérét ingáznak Ausztriába a dunántúliak

Szakemberhiánnyal küzd a Nyugat-dunántúli régió, mert a határ menti magyarok szívesebben vállalnak munkát Ausztriában, mint itthon - írja a Népszava.

BAMA

Ausztria – korlátozottan ugyan, de – január elsejétől megnyitotta munkaerőpiacát. A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója, Kiss Ambrus elmondta lapunknak, hogy Ausztriában egy szakmunkás átlagbére 3000 euró, mintegy 780 ezer forint, itthon ennek töredékét, átlagosan 105 ezer forintot keresik a dolgozók. Ezért egyre többen vállalják akár a napi ingázást is a két ország között. A régió azonban nehezen küzd meg a helyzettel, hiszen éppen azok a szakemberek mennek külföldre, akikre Magyarországon is nagy szükség lenne. Elsősorban gépipari és műszaki végzettségűeket keresnek az osztrák munkaadók, de éppen rájuk lenne szükség itthon is. A cnc-marósoknak és egyes hegesztőknek például akár 300 ezer forintot is fizet egy-egy magyar vállalkozó, de ez az összeg még mindig lényegesen alacsonyabb a kinti bérnél.

A műszaki szakemberek mellett sok vendéglátós is Ausztriában vállal munkát, így szakácsok, szobalányok, illetve sofőrök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!