Hírek

2008.02.06. 14:24

Utazási költségtérítés betegkísérőnek is

A jövőben a tömegközlekedést igénybe venni nem tudó betegeket a kezelésre szállító kísérők is igénybe vehetik az utazási költségtérítést.

MTI

A február első napjától hatályos kormányrendelet szerint a beutaló orvos engedélyezi a más eszközön - értelemszerűen személygépkocsin - történő utazást. Ennek a társadalombiztosítás általi költségtérítése továbbra is 21 forint kilométerenként.  Amennyiben a betegnek kísérőre van szüksége - ezzel a korábbi szabályozás nem számolt - a kilométerenkénti díj változatlan, vagyis kettejükre is csak 21 forint. Új eleme a költségtérítésnek az az eset, amikor a beteg ott marad a kórházban, a kísérő pedig egyedül megy haza, illetve amikor a kísérő egyedül megy a kórházig, hogy onnan haza vigye a beteget.  Februárig ilyenkor a kísérőnek nem járt költségtérítés, azóta viszont kilométerenként 18 forintot kap.

Az előbbi fajlagos költségtérítés napi két útra is elszámolható, például akkor, ha a kísérő reggel beviszi kezelésre a kórházba a beteget, majd hazatér, este pedig érte megy. Ilyenkor a négy útból kettő 21 forintos, kettő pedig 18 forintos kilométerenkénti díjjal számolható el. A magasabb összeg akkor jár, amikor a beteg is a kísérővel ül a kocsiban. Ha a beteg lakóhelye és a kórház messzebb van egymástól 100 kilométernél, akkor csak napi egy oda-vissza út számolható el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!