Hírek

2008.02.23. 06:06

Véletlenül fedezték fel az Alzheimer gyógymódját?

Úgy látszik, sikerült megtalálni az emlékezetvesztés gyógymódját. Egy műtét során árammal sokkolták egy páciens agyának étkezésért felelős területét, hogy csökkentsék az étvágyát. Váratlan fordulat történt.

Cs. E.

A 190 kilós, ötvenéves férfi továbbra is éhes maradt, viszont felfrissült a memóriája, és hihetetlen részletességgel kezdett régi dolgokra emlékezni. Elmondta például, hogy húszéves korában miről beszélt a barátaival egy séta közben, de amint a kezelés folytatódott, az is eszébe jutott, milyen színű ruhát viseltek. Az eseten felbuzdulva egy kanadai kutatócsoport Alzheimer-kóros betegeken folytat kísérleteket – írja a The Independent Science. Andres Lozano professzor, a program vezetője úgy véli: a módszerrel valószínűleg sikerül majd leállítani az agy leépülését, azaz kezelni tudják a ma még gyógyíthatatlannak tartott betegséget. A gyakorlatban elektródákat ültetnek az agyba, és apró áramütésekkel ingerlik. Az eljárás nem új, tíz éve alkalmazzák depresszió gyógyítására. A tudósokat az lepte meg, hogy ezt az agyterületet eddig nem hozták kapcsolatba az emlékezőképességgel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!