Hírek

2008.02.25. 08:56

Veres János: A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek becsületes emberek

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek becsületes emberek - mondta Veres János pénzügyminiszter hétfőn a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában annak kapcsán, hogy felmerült: ottani cigány önkormányzati képviselőket kerestek meg telefonon, hogy pénzért tartsák otthon a népszavazástól a helyi romákat, illetve buzdítsák őket "nem" szavazatra.

BAMA

Veres János, a térség országgyűlési képviselőjének elmondása szerint kampányfőnöke, Tóth Viktor nevében telefonáltak valakik a népszavazást befolyásolandó, ami miatt a rendőrségen feljelentést tettek. Ezután a Hír TV munkatársai elismerték egyik műsorukban,  hogy ők telefonáltak Tóth Viktor nevében. Két beszélgetés is elhangzott, az egyikben Tóth Viktor, a másikban pedig egy roma kisebbségi képviselő nevében telefonáltak a Hír TV riporterei, akik megvesztegetési szándékkal keresték meg a nyírségi roma vezetőket - mondta Veres János, hozzátéve, az is kiderült, hogy a nyírbogáti, fideszes kötődésű Tejfel László volt a hang gazdája, amit vasárnap a Hír TV-ben elismertek. "Furcsa az, hogy Magyarországon egy magát Hír Televíziónak nevező fideszes intézmény megengedheti magának, hogy másnak a nevében kiadva magát telefonálgat. Nyugodtan mondhatom, hogy bűncselekménygyanús szövegeket mondanak, rögzítenek és adnak le. Magyarországon van már arra nézve bírósági döntés egy másik televízió esetén, hogy amikor bűncselekményre próbált a televízió  munkatársa rábírni, akkor ezt jogtalannak, büntetendőnek ítélte meg  a magyar bíróság" - jegyezte meg Veres János.

Ezen a héten a Hír tévések ellen megteszik a feljelentést, "mert  másnak a nevével visszaélve csináltak műsort, mindegyik érintett  engedélye nélkül közölték, amit közöltek, magukat másnak kiadva  próbáltak úgymond sajtóinterjúkat készíteni" - mondta a térség  országgyűlési képviselője. Az MTI-t péntek este Veres János pénzügyminiszter országgyűlési képviselő választási kampányfőnöke, Tóth Viktor tájékoztatta arról, hogy a nevében egy magántelefonszámról keresték meg a Nyírbátor környéki kisebbségi önkormányzati képviselőket, s olyan kérdéseket tettek fel nekik, amelyek "nem" voksok vásárlási szándékát sejttették. Amikor tudomást szerzett erről, azonnal bejelentést tett a rendőrségen. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton délelőtt jelentette be, hogy nyomozást rendelt el a népszavazás rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanújával, ismeretlen tettes ellen. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vasárnapi közlése szerint manipuláció és lejáratás a célja a Hír TV felvételeinek, amit egy jól megtervezett akciónak tartanak.

 A Lungo Drom elnöke, Farkas Flórián (Fidesz) országgyűlési képviselő ezzel szemben úgy látja, lelepleződött a választás befolyásolása, ami példátlan a rendszerváltás óta. Az MSZP szerint, ami történt, az a Fidesz gyűlöletkampányának és politikai bosszúhadjáratának része, a legnagyobb ellenzéki párt viszont az ügyészségtől, a pénzügyminisztertől és annak kampányfőnökétől vár választ a történtekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!