Hírek

2008.02.14. 13:43

Veres szerint idén lesz 2,8 százalékos növekedés

A piaci várakozásokat alulmúló tavalyi GDP adat ellenére a pénzügyminiszter nem lát indokot az idei növekedési prognózis módosítására, Veres János továbbra is elérhetőnek látja a 2,8 százalékos gazdasági bővülést 2008-ban.

BAMA

A pénzügyminiszter azt követően nyilatkozott, hogy a Központi Statisztikai Hivatal az előzetes adatok alapján közzétette: a GDP tavaly 1,3 százalékkal, az utolsó negyedévben 0,8 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Veres János kifejtette: az állami szektor kibocsátásának alacsony mértéke, illetve a kormányzat fogyasztási és beruházási célú keresletének jelentős visszafogása tükröződik a tavalyi alacsony növekedési adatban, az „üzleti szféra növekedése rendben van”.

Mivel az idén már nem lesz szükség az állami kereslet ilyen mértékű visszafogására, az üzleti szféra növekedési eredményei erőteljesebben hatnak majd a GDP adatra. Ennek köszönhetően a GDP az idén a költségvetési törvényben meghatározott mértékben, 2,8 százalékkal bővülhet - mondta. A Pénzügyminisztériumban folyamatosan figyelemmel kísérik a makrogazdasági adatokat, és ha szükséges, változtatnak a prognózison, eddig azonban olyan adat nem vált ismertté, amely indokolttá tenné a 2008-as előrejelzések korrekcióját - fejtette ki Veres János.

Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy rendszeresen konzultálnak a jegybank elnökével - ahogy a héten is már két alkalommal -, de mint mondta, ezek normál konzultációk és nem különleges alkalmak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!