Hírek

2008.02.04. 15:09

Veszélyek a lakásban: belenyúl a gyerek a konnektorba

FÉLTÉS – Olvasónk másfél éves kisfia mindenre kíváncsi, minden érdekli. A szülők azon kapják magukat: olyan dolgokra kell figyelniük, amikre korábban nem gondoltak. Például a konnektorra.

R. V.

Számos szülő előtt ismerős ez a probléma. Ha gyerekünk négykézlábra, majd két lábra áll, sok mindenre vigyáznunk kell. Ne rántsa magára a porcelán vázát, a lecsüngő asztalterítővel az asztal minden kellékét, ne mászhasson ki az emeleti ablakon. Nagy veszélyforrás az elektromos energia is – figyelmeztet dr. Boross Norbert, az Elmű kommunikációs igazgatója. Régen a konnektorokat magasan helyezték el – mostanság, a hifiberendezések korában alacsonyan szerelik fel őket. A gyerek így könnyen hozzájuk férhet. És nincs izgalmasabb dolog számára, mint a tiltott ismeretlen.

Szerezzünk be vakdugókat. Ezeket a műanyag szerkezeteket olcsón megvásárolhatjuk a szaküzletekben. Könnyen felszerelhetjük őket a konnektorokra, de leeszedésükhöz már segédeszközre van szükség. Így a gyerek védve van a konnektortól. Vigyázzunk a földön tekergő vezetékekkel, ott heverő elosztókkal. A kicsi esetleg beléjük botlik, magára tekerheti őket, vagy beledughat valamit az elosztóba. Jól teszzük, ha ezeket felszámoljuk. A háztartási gépektől szintén tartsuk távol az apróságokat. A mosógép, a centrifuga nem gyerekjáték. Utóbbiak közül még a modernekbe belenyúlni is komoly sérüléssel fenyeget. A tetővel ellátott centrifuga szintén pörög egy darabig leállítás után. Összetörheti a belenyúló kezet. A kerámialapos villanytűzhelyre a kicsik szintén rátenyerelhetnek.

Amíg a gyerek kicsi, résen kell lennünk. De ha maximálisan gondoskodunk a biztonságáról, kevesebb teher hárul ránk is. Nem kell félnünk még öt percre is magára hagyni a kicsit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!