Hírek

2008.02.28. 18:51

Világsiker Budapesten

Christian Gentet 1981-ben hívta életre a L’Orchestre de Contrebasses nevű formációt, amelyben a legeredetibb és legígéretesebb módon jelenik meg a zenei kreativitás. Áprilisban Budapestre látogatnak, a Művészetek Palotájában találkozhatnak velük az érdeklődők.

BAMA

Ez a vibráló zene nemzetközi szinten is hatalmas sikert aratott a hang és fényhatások meglepő kombinációjának köszönhetően. A L’Orchestre de Contrebasses-nak hat virtuóz tehetségből áll, akik zeneszerzők és egyben előadóművészek is. Ezek a zenészek a hangzás és a látvány egységével hatnak a közönségre: ezzel a forradalmi repertoárral eddig még nem tapasztalt módon bővülhetnek a zene határai. A dupla-basszus hangzás teljes kiaknázása érzékivé, megnyugtatóvá és varázsossá teszi az élményt, amely során mindenki hajlandó ennek az álomvilágba vezető rögtönzött zenei repülésnek a részese lenni. A kortárs zene és a jazz hivatalos megközelítése közepette ezek a zenészek és zeneszerzők úgy döntöttek, hogy egy nagyon egyéni zenei stílust hoznak létre. A díjnyertes virtuózok fejest ugrottak egy új dimenzióba, amelyet eddigi - a soul, a jazz és a latinzene világában tett kirándulásaik során szerzett - tapasztalataikból alkottak. Új technikájuk még dinamikusabb, a ritmusok által még feszesebb, mint az eddig ismertek, ráadásul előadásukat sejtelmesen járják át a dallamok, amelyek leginkább improvizációikból születnek. Ennek köszönhetően a fásultság szóba sem kerülhet, ráadásul mesteri fokon űzött hangszeres tudásuk még eredetibb és egyénibb megoldásokat tesznek lehetővé a csapat számára.

Akárcsak a jazz, ez a fajta szabad stílusú zene is sokat köszönhet az improvizációnak. Mi másnak, mint a kortárs zenének az elsődleges feladata, hogy minden egyes előadással új távlatokat nyisson? Ha az előző CD-jük, a Le Mystere des bois vulgaries egy nyilvánvaló hódolat a jazz előtt, az új felvételük a dupla basszus véletlenszerű alkalmazásának lehetőségeit tárja fel. A zenészek kockáztatnak és  hangzásuk széles skálájával lepik meg közönségüket. A zene új és megnyugtató szemléletének keresése arra ösztönzi a zenészeket, hogy szerzeményeiket egy show keretében adják elő, ahol a színpadi világítás segítségével még jobban kihangsúlyozzák mindazt, amit közvetíteni szeretnének és ahol az emberi mozgás, valamint a hangszerek együttesen alkotnak egy fantasztikus tánckart, mely valójában a zene megtestesítője. A rock and roll zenekaroktól kezdve a klasszikus kvartettekig, a stílusok keveredése már elengedhetetlen egy kidolgozott és igényes zenei műsorhoz, amelynek során a zenekar a saját zenei érettségét és határozott elképzelését az egységes hangzás és a kibővített ritmusvilág segítségével tudja bizonyítani.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!