Hírek

2008.02.19. 13:58

Vita az energiapolitikai koncepcióról

Az energiapolitikai koncepciónak az ellátás biztonságát, a fenntarthatóságot és a versenyképességet kell megteremtenie - mondta az MSZP és a Fidesz vezérszónoka kedden az Országgyűlésben a 2007-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikai koncepció határozati javaslatának általános vitájában.

BAMA

A szocialisták szerint támogatható a koncepció, a Fidesz viszont úgy véli, sok hiányossága  miatt nem fogadható el a javaslat. Podolák György szocialista vezérszónok felszólalásában kiemelte: a koncepció bizonyos intézkedések megtételére kötelezi a kormányt. Kifejtette: a koncepciónak az energiapolitika hármas célja, vagyis az ellátás biztonsága, a fenntarthatóság és a versenyképesség mellett a magyar energiaszerkezet kérdésében is állást kell foglalnia. Kiszámítható, kiegyensúlyozott, stabil és a versenyképességet szolgáló energiaszerkezetre van szükség - tette hozzá. Az MSZP-s politikus ezen túl azt is lényegesnek nevezte, hogy a lakosságnak magas színvonalon és elérhető áron kell energiaellátást biztosítani, gondoskodni kell a készletezésről és a tározókról, valamint az energiapolitikai koncepciónak összhangban kell lennie a klíma-, a közlekedés- és külpolitikával. Hangsúlyozta: el kell dönteni, hogy Magyarország legyen-e elosztó központ, mennyire lehetséges a lakossági terhek csökkentése, továbbá miképpen lehet érvényesíteni az energia- és környezettudatos szemléletet. Felszólalásában az MSZP vezérszónoka arról is szót ejtett, hogy kiemelten fontos az atomenergia, amellyel kapcsolatban átlátható és világos szabályozásnak kell születnie. Podolák György végezetül elmondta: a határozati javaslatot frakciója támogatja, de módosító javaslatokkal lehet rajta változtatni.

A Fidesz vezérszónokaként felszólaló Varga Mihály közölte: a koncepció nem alkalmas arra, aminek valójában meg kellene felelnie, mert számos kérdésre nem ad választ. Az ellenzéki képviselő a hiányosságok között említette, hogy nincsenek számítások az előterjesztésben, hiányoznak belőle a klímaváltozással összefüggő problémák, és az sem található meg benne, milyen változások szükségesek az energiapolitikában, valamint milyen eszközökkel kívánja elérni céljait a kormány, továbbá a fogyasztóvédelmi elveket és az alternatív energiaforrásokat sem tárgyalja a koncepció. "Egyfajta kormányzati alkalmatlanság tükröződik az anyagban" - fogalmazott Varga Mihály. A Fidesz vezérszónoka szerint arról is beszélni kellene az energiapolitikai koncepció vitájában, mennyire van kiszolgáltatva Magyarország az energiaszállatásnak és az ellátásnak. Felszólalásában a fideszes politikus kitért arra, hogy ugyan az  ellátás biztonsága, a fenntarthatóság és a versenyképesség  kérdésében nincs vita pártja és az MSZP között, de a javaslat  szerinte hiányos és nem világos, ezért a Fidesz nem támogatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!