Hírek

2008.03.05. 18:14

Fokozott biztonsági intézkedések az ünnepen

Kettős kordon, motozás, ellenőrzések várják az ünnepelni várókat március 15-én Budapesten

mti

Gyurcsány Ferenc március 15-én a nemzeti lobogó felvonásán, a Kossuth-emlékmű koszorúzásán, és a Művészetek Palotájában tartandó ünnepi díszelőadáson vesz részt hivatalosan; utóbbin beszédet is tart - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő szerdai tájékoztatóján. Az ünnepségek alatt fokozott biztonsági intézkedések lesznek.

Hivatalos minőségükben ugyanezeken a programokon vesznek részt a közjogi méltóságok és az állami protokoll tagjai is. A szóvivő egyelőre nem tudta megmondani, hogy a Múzeumkertben lesz-e kormányzati szónok. Budai Bernadett tájékoztatása szerint a március 15-i programok megtervezésekor két szempontot vettek figyelembe: azt, hogy az ünnepség méltó legyen az 1848-as forradalom és szabadságharc 160. évfordulójához, másrészt minden korosztály számára kínáljanak programot.

Budai Bernadett kitért arra, hogy a hagyományoktól eltérően az idei a nemzeti ünnepi programok nem korlátozódnak egy napra, hiszen március 10. és 30. között zajlik "Az én márciusom" elnevezésű rendezvénysorozat. Ennek keretében nyolc programmal emlékezik meg a kormány a forradalom és szabadságharc eseményeiről.

A kormányszóvivő közölte: idén a korábbi éveknél kevesebb protokolláris esemény és több családi program lesz március 15-én. A programok között említette, hogy 14-én és 15-én történelmi hangoskiállítást tartanak öt belvárosi metróállomáson, ahol a forradalom történeteit és korabeli zenéket hallgathatnak az arra járók. "100féle Erdély" címmel óriásfotó kiállítás is lesz, ezen két hét alatt magyar, román és romániai magyar fotóművészek száz munkája lesz látható a Szabadság téren.

Ismét ünnepi díszbe öltözik a Lánchíd: a forradalom 12 pontjához kapcsolódva 12 állomás idézi majd a forradalmi nap eseményeit a hídon.
 
Fokozott biztonsági intézkedések

A korábbi évektől eltérően idén fokozott biztonsági ellenőrzések mellett vehetnek majd részt az érdeklődők a fővárosi önkormányzat március 15-i ünnepségén a Petőfi-szobornál - tudta meg az MTI szerdán városházi forrásokból. Tájékoztatásuk szerint a fővárosi ünnepség szervezői az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által az állami megemlékezésekre készített biztonsági szabályzat alkalmazásával kívánják elérni,  hogy a fővárosi ünnepség látogatói méltó körülmények közt ünnepelhessenek.

A főváros ünnepségét csakúgy, mint a március 15-i állami megemlékezéseket, két kordonon keresztül lehet majd megközelíteni. A rendészeti minisztérium tájékoztatója szerint a koncertlátogatók körében már ismert, az ünnepségeken való részvétel feltételeit tartalmazó szabályzatot léptetnek életbe. A színpad közelébe azok mehetnek, akik a második ellenőrző pontnál átesnek a személyes ellenőrzésen.

A Petőfi-szobor körzetében kialakítandó kordonok ellenőrzési pontjainál a rendezvény biztonsági szolgálatának ruházat- és csomagellenőrzésre lesz lehetősége. Egyebek közt megtiltják a nyeles esernyők, a zászlórudak és az üvegek bevitelét a kordon területére. A főváros ünnepségére csak a nemzeti lobogót, Budapest és az EU zászlaját lehet majd bevinni.

A kordon mögé nem léphetnek majd be az alkohol-, vagy kábítószer-befolyásoltság alatt lévők. A 12 évnél fiatalabbak pedig csak kísérővel mehetnek át a kordonon. Az ünnepség méltóságát megzavaró személyeket a rendezők eltávolítják, belépésüket megtiltják. A rendészeti minisztérium szabályozásához hasonlóan a főváros ünnepségén is mindenki a saját felelősségére vehet részt. A látogatók esetleges felelőtlen magatartása miatt bekövetkező károkért nem vállalnak felelősséget a rendezők.

Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a fővárosi ünnepség operatív törzse által kidolgozott szabályozással biztosítani kívánják az ünnephez méltó megemlékezés lehetőségét a Petőfi-szobornál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!