Hírek

2008.03.31. 21:20

Gyurcsány: élesebb reakciót váltott ki Horváth menesztése

Látom és értem, hogy Horváth Ágnes menesztése élesebb reakciót váltott ki az SZDSZ-ben, mint amire számítottam - mondta Gyurcsány Ferenc az ATV hétfőn este sugárzott Friderikusz Most című műsorának délutáni felvételén.

BAMA

A miniszterelnök beszámolt arról: a szombati pártértekezlet előtt több nappal az SZDSZ vezetői fogalmazták meg, hogy ha a pénztártörvénynél az MSZP nem fogadja el az SZDSZ akaratát, akkor minisztercserére van szükség. Arra a felvetésre, hogy egy ilyen személyi döntést talán az SZDSZ vezetésének is jóvá kellett volna hagyatnia saját pártjával, a miniszterelnök azt mondta, nem hiszi, hogy ez így van. Emlékeztetett arra: a két párt többedszer kötött már egymással koalíciós szerződést, és abban nem véletlenül szerepel az, hogy a miniszterek felmentése a kormányfő joga, és ebben szabadon dönt.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, nem akarta, hogy az SZDSZ-t megbántsa ezzel a döntéssel, és sajnálja, hogy így élték meg az egészségügyi miniszter felmentését, de ha érdemi és jelentős változást akarnak, ahhoz új ember kell. Megjegyezte, Horváth Ágnes nagyon elegánsan vette, amikor ezt közölte vele. A kormányfő megjegyezte: az MSZP is elviselte az eddigi bírálatokat az SZDSZ-től, többek közt akkor is, amikor egy kormánytag a népszavazás estéjén fogalmazott meg véleményt róla. Egy másik kérdés kapcsán, ami arra emlékeztette, hogy Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető szavaira reagálva a népszavazás után még azt mondta, minden miniszter a helyén marad, Gyurcsány Ferenc úgy reagált: egy kormányfőtől ez a normális viselkedés, a döntés bejelentéséig mindig is tagadta a személyi változásokat.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy ez nem a legnagyobb ellenzéki párt, "itt nem lehet biztos magában a pártelnök", ráadásul nagyon nehéz időszakon vannak túl, de elhamarkodottak azok, akik abban bíznak, hogy most megbukik. Megfogalmazása szerint az is politikusi erény, ha valaki ilyen krízishelyzetben higgadt tud maradni. A koalícióval kapcsolatban leszögezte: április 30-ig az a dolguk, hogy tárgyaljanak, neki pedig az a feladata, hogy megteremtse az együttműködés feltételeit. "Gondolnom sem szabad a kisebbségi kormányzásra" - jelentette ki.

A miniszterelnök-pártelnök kizárta annak a lehetőségét, hogy új pártot alapítana, mert - mint fogalmazott - ez az MSZP elárulása lenne. Arra a kérdésre, nincs-e az a pont, amikor ezt a pártot magára kell hagyni, azt válaszolta: nincs, mert ez az egyetlen olyan párt, amely képes egyensúlyt tartani a populizmussal és a nemzeti radikalizmussal szemben. Gyurcsány Ferenc arról a friss felmérésről, amely szerint a budapestiek többsége is inkább Orbán Viktor támogatja vele szemben, azt mondta: ez azért lehet, mert nem tudják, milyen az igazi Orbán Viktor, és csak az illúziót akarják látni. Ez egy veszélyes szirénhang - mondta, hozzátéve, nekik feladatuk az is, hogy megmutassák mit takar ez az illúzió, még akkor is, ha ez egy hosszú folyamat lesz.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!