Hírek

2008.03.12. 11:22

Gyurcsány megvétózta Sas Kossuth-díját

Gyurcsány Ferenc nem ellenjegyezte Sas József előterjesztését a Kossuth-díjra – erősítette meg az Index értesülését Daróczi Dávid kormányszóvivő.

BAMA

A kormányszóvivő, akit az Index cikke nyomán keresett meg az MTI, elmondta: erről a miniszterelnök Sólyom László köztársasági elnökkel is egyeztetett. Az MTI-nek Sas Józsefet nem sikerült elérnie, de úgy értesült: a színházi ember is tud a döntésről, és ő maga is szorgalmazta, hogy tisztázhassa magát a bíróság előtt, mielőtt egy ilyen rangos díjat megkap.

Az Index szerdán írt arról, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő döntése nyomán Sas József mégsem kapja meg a Kossuth-díjat az idén, miután a humoristát adócsalás miatt nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A humoristát az idén Kossuth-díjra javasolták, és ezzel első körben a kormány is egyetértett. Az előterjesztés Sólyom László államfő hivatalát is megjárta. A Mikroszkóp Színpad igazgatóját azonban a Fejér Megyei Bíróság négy rendbeli adócsalás bűntette miatt – nem jogerősen – egy évi felfüggesztett szabadságvesztésre és 300 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte hétfőn.

Ezek is érdekelhetik