Hírek

2008.03.14. 15:46

Megkezdődött a külképviseleti szavazatok összeszámlálása

Megkezdődött a külképviseleteken leadott közel 3 ezer szavazat összeszámlálása pénteken Budapesten az Országos Választási Központban; a 91 külképviseletről beérkezett urnák, és az abban található jegyzőkönyvek ellenőrzése, valamint a szavazatok összesítése várhatóan estig tart.

BAMA

A 95 urna felbontását és ellenőrzését a sajtónyilvánosság előtt az Országos Választási Iroda (OVI) munkatársainak segítségével az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjai végzik. Londonból három, Brüsszelből és Münchenből két-két urna érkezett, a többi követségről egy-egy. A 91 külképviseleti szavazóhely egyetlen szavazókörnek számít. A külképviseleteken az urnákon belül az egyes szavazólapokat  dupla borítékba tették; a két boríték között a választó személyes  adatai szerepelnek egy külön íven.

Az OVB és az OVI tagjainak  feladata egyebek mellett az, hogy a szavazólapot tartalmazó zárt  borítékot és a személyes adatokat tartalmazó ívet elkülönítsék  egymástól a népszavazás titkosságának biztosítása érdekében. Ezt követően a szavazatokat tartalmazó valamennyi borítékot összekeverik, és ekkor kezdik meg az egyes kérdésekben leadott szavazatok megszámlálását.

Az európai országok többségében a hasonló külföldi külképviseleti szavazásokon már régen nem papíralapú voksolást, hanem ennél korszerűbb módszereket alkalmaznak a választásokon. Van, ahol a világhálón keresztül, egy személyi azonosító megadásával lehet szavazni, míg máshol úgynevezett érintőképernyős számítógépről. A jelenlegi választási törvény külképviseleti szavazásra vonatkozó rendelkezései 2009 decemberéig hatályosak, így várhatólag a 2010-es országgyűlési választásra már új jogszabályokat fogad el a parlament. A jogszabály megváltoztatásához kétharmados parlamenti támogatásra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!