Hírek

2008.03.20. 16:44

Molnár Csaba: a kormány ösztönöz és segít

Az új tulajdonosi program keretében a kormány ösztönzi és segíti azt, hogy a magyar állampolgárok kedvezményes feltételekkel juthassanak tulajdonrészhez a nemzeti vagyont jelentő állami vállalatokban - mondta Molnár Csaba miniszterelnöki megbízott sajtótájékoztatón csütörtökön Veszprémben.

BAMA

Az államnak, a kormánynak az a dolga, hogy ezt ösztönözze, s a megfelelő segítséget megadja - hangsúlyozta a szocialista  parlamenti képviselő, majd rámutatott arra, hogy az "igazi  újdonságot az állami ösztönzők és kedvezmények beépítése jelenti a  rendszerbe". Mint mondta: a kedvezményeknek három típusa lehet; vásárláskori árkedvezmény, részletfizetés, adómentesség, illetve adókedvezmények. A politikus elmondta: az új tulajdonosi programról "nagyon széleskörű társadalmi egyeztetést" tartanak márciusban és áprilisban. "Megbeszéljük az új tulajdonosi programot Magyarországgal" - fogalmazott Molnár Csaba. Elmondta: a program társadalmi és szakmai tanácsa április végére készíti el a koncepciót a kormány számára, miközben a miniszterelnöki honlapon több mint húsz kérdésre várják az érdeklődő állampolgárok válaszát, majd a beérkező véleményeket is összegzik.

A végleges kormánydöntés előtt, mint "a magyar nép véleményét", beépítik ezt is a kormány elé kerülő koncepcióba - mondta a miniszterelnöki megbízott. Közlése szerint országjáró körutat is tartanak, s a legnagyobb  városokban fórumokon ismertetik a lakossággal az új tulajdonosi  program lényegét, majd az ott elhangzott véleményeket, javaslatokat rögzítik és szintén beépítik a végleges döntés előtti anyagokba.  Valós társadalmi egyeztetést akarunk - hangoztatta a kormánypárti politikus. Az április végén befejeződő szakmai és országos társadalmi egyeztetéseket követően a kormány május elején hozza meg a döntését, majd ősz elején az Országgyűlés elvégzi a szükséges törvénymódosításokat. Eközben azonban már zajlik az első részt vevő cégnek a tőzsdére való felkészítése is - tette hozzá, megjegyezve: erre a cégre március 31-ig tesz javaslatot a Magyar Nemzeti Vagyontanács. A tervek szerint az első részvénykibocsátás még ősz végén megtörténhet - közölte Molnár Csaba.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!