Hírek

2008.03.12. 11:11

Obama simán nyert Mississippiben

A jelentős fekete lakosságnak köszönhetően magabiztosan nyerte kedden az előválasztást a demokrata párti elnökjelöltségért folyó versenyben Barack Obama.

BAMA

CNN és a Fox News a közép-európai idős szerinti éjjel egy órás urnazárás után már szinte kész tényként kezelte az illinois-i szenátor győzelmét. Ennek oka, hogy a közvéleménykutatók is nagy arányú Obama-győzelmet jósoltak. Az adatok 60 százalékos feldolgozottságánál 57-41-re vezetett Hillary Clinton kihívója. Obama győzelméhez nagyban hozzájárult, hogy a lakosság közel 40 százaléka színes bőrű az államban, s a szavazó afro-amerikaiak 90 százaléka Obama mellett tette le a voksot. Ezzel szemben Clintont kevésbé preferálta a fehér lakosság, ugyanis csak 70 százalékuk szavazott rá. A republikánusok mississippibeli előválasztásán a rivális nélkül maradt McCain szerezte meg a szavazatok 79 százalékát. Arkansas kormányzója, a korábban visszalépett Mike Huckabee13 százalékot kapott.

Clinton és Obama már a 188 jelöltet adó Pennsylvaniában kampányol, ugyanis a következő fordulót a keleti part ezen államában tartják április 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!