Hírek

2008.03.11. 17:05

Olcsóbb lesz jövőre a cukor

Akár egyharmadával olcsóbb lehet a cukor jövőre, mivel az unió jelentősen csökkenti a védővámjait és megnyitja piacát a fejlődő országok árui előtt. A jelenlegi 628 (150 ezer forint) eurós tonnánkénti minimális cukorár 404 euróra, azaz mintegy 100 ezer forintra csökken 2009-re az Európai Bizottság döntése alapján.

Farkas K.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A szerencsi gyár bezárásával már csak a kaposvári gyár termel
[/caption]„Globális szinten ez áll a hazai cukorgyárak bezárása mögött” – mondta lapunk kérdésére Koczka Zoltán, a Magyar Cukoripari Egyesülés igazgatója. „Az már egy más kérdés, hogy hazánk 400 ezer tonnányi cukrot termelhetne a kvótája alapján, de a felét sem tudjuk most előállítani a cukorrépa hiánya miatt” – jelentette ki a szakértő. Koczka szerint a termelők nem akarták vállalni, hogy alacsonyabb áron adják el a nyersanyagot, így éltek azzal a Brüsszel felkínálta lehetőséggel, ha felhagynak a cukorrépa termesztésével, lényegesen nagyobb uniós támogatást kapnak egy összegben.

„Ez tonnánként 10 ezer forint többletet jelent, így egy termelő egyszerre juthat hozzá, akár öt-hat évnyi profitjához is. Közben a gabonaárak emelkedése miatt jobban megéri nekik átállni a gabonanövények termesztésére, így egyszerűen nem szerződtek a cukorgyárral, az pedig nyersanyag nélkül nem tud dolgozni” – mondta Koczka Zoltán.

Nem sikerült védeni a magyar érdekeket

A szerencsi gyár bezárásával a működő cukorgyárak száma az EU-csatlakozáskor meglévő ötről mára egyre csökkent Magyarországon - állapította meg Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő. Emlékeztetett, hogy a cukorreform ellen szavazott, mivel a tervezet radikális termeléscsökkentést javasolt az EU-ban. Glattfelder szerint Gráf József agrárminiszter a cukorreform elfogadását követően azt ígérte, Magyarországon nem kerül sor gyárbezárásokra. „Azóta egyértelművé vált, hogy nem sikerült megvédeni a magyar érdeket” – vélte a képviselő. Az agrártárca egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Ezek is érdekelhetik