Hírek

2008.03.20. 14:27

Precedens lehet a koszovói szerbek esetleges autonómiája

Precedenst jelenthet a koszovói szerbeknek nyújtott esetleges autonómia a határon túli magyaroknak - mondta Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke csütörtökön Budapesten.

BAMA

A nemzetközi közösség részvétele a koszovói autonómia megteremtésében olyan precedenst teremthet, amely összhangban van azzal, hogy a kisebbségi jogok az emberi jogok részét, egyben a nemzetközi együttműködés tárgyát képezik - jelentette ki Izsák  Balázs, miután Németh Zsolttal, az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnökével tárgyalt. "Nem a független Koszovó ügye, hanem a mitrovicai és a többi szerb közösségnek biztosítandó autonómia lehet precedens értékű. A nemzetközi közösség széleskörű autonómiát kényszerít ki a Balkánon,  és ez a székelyek számára, a többi határon túli magyar számára nagyon jó hír" - fogalmazott Németh Zsolt újságírók előtt.

A fideszes politikus szerint Magyarországon egyetértés van abban, hogy támogatni kell a határon túli magyarok autonómia  törekvéseit, mind a területi, mind a kulturális önrendelkezést. Kiemelte, hogy az autonómiatörekvések megvalósítása szempontjából az Európa Tanács és az Európai Parlament is fontos színtér. A kisebbségi jogok védelmének rendszere ráépülhet a lisszaboni szerződésben foglaltakra. Valami mozog az Európai Unióban, de tagadhatatlan, hogy jelenleg a tagállamok rendelkeznek az  autonómiákról - tette hozzá Németh Zsolt. Izsák Balázs kiemelte: a Székely Nemzeti Tanács az Európa  Tanácshoz és az Európai Parlamenthez fordul annak érdekében, hogy létrejöjjön a székely autonómia. Ebben számítanak a magyar kormány támogatására is.

A határon túli magyar szervezeteket tömörítő Kárpát-medencei  Autonómia Tanács szerdán Budapesten tárgyalt az autonómia-törekvésekről. Az ülés után bejelentették: a testület a bukaresti NATO-csúcs alkalmából a tagországokhoz fordul, hogy tegyék biztonságpolitikai megfontolás tárgyává a békés, demokratikus  autonómiatörekvések támogatását.

Ezek is érdekelhetik