Hírek

2008.03.09. 21:45

Rajzfilmek gyerekversekből

Tizenhét részes lesz az az animációs filmsorozat, amelyet kortárs gyerekversekből és dalokból készít az Egyszervolt.hu internetes gyerekportál-csoport a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció Szakának hallgatóival. A csapatot nem kisebb szaktekintély irányítja, mint a tavaly Oscar díjra jelölt M. Tóth Géza.

Fábos Erika

A sorozat ötletével az Egyszervolt.hu szerkesztősége kereste fel a MOME Animáció Szak vezetőjét, Fülöp Józsefet, aki azonnal felkarolta a kezdeményezést, hogy a művészeti egyetem hallgatóinak gyakorlati képzését a magyar gyerekirodalom népszerűsítésének missziójával összekössék. A filmsorozat létrehozása jól illeszkedik a MOME képzési rendjébe, ráadásul együttműködés az internetes portállal jól példázza a felsőoktatás és az üzleti szféra egymás segítő kapcsolatát. A verseket, dalokat az Egyszervolt.hu szerkesztősége válogatta, a filmeket az egyetem animáció szakos hallgatói készítik, a munka témavezetője M. Tóth Géza, akit a múlt évben Oscar díjra jelöltek Maestro című alkotásával.

Az együttműködő partnerek célja a filmsorozattal, hogy a kereskedelmi dömpingáru, illetve a hagyományosan ismert klasszikusok mellett a mai kortárs gyerekirodalommal bővítse a választékot, ami eljuthat a gyerekekhez. Az Egyszervolt.hu és a MOME megállapodott abban is, hogy a projekt sikerétől függően ez egy hosszútávú közös munka első lépése lehet. Szakértők egybehangzó véleménye szerint, mivel a rajzfilm a gyerekek által különösen kedvelt műfaj, ezért kifejezetten alkalmas a kortárs gyerekirodalom megismertetésére, megszerettetésére. Ezt támasztja alá a www.egyszervolt.hu portálon már most is megtalálható közel harminc animációs film sikere is. Ezek a filmek pályázatokra érkezett flash animációk, valamint az internetes oldal megrendelésére készült filmek, szinte kivétel nélkül versek és dalok feldolgozásai, melyeket ez idáig már több százezren tekintettek meg.

A tervek szerint összesen tizenhét film kerül majd a nézők elé, köztük például Ranschburg Jenő, Tóth Krisztina, Varró Dániel versei, valamint négy gyerekdal feldolgozása. A hallgatók a filmetűdöket a tavaszi szemeszter folyamán készítik el. Az első részek már a nyáron megjelennek www.egyszervolt.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik