Hírek

2008.03.26. 17:27

Tetemes lehet a fogyasztóvédelmi bírság

Akár kétmilliárd forintos fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabhatnának a jövőben a hatóságok a jelentősebb cégekre. Az élelmiszer-biztonsági ellenőrzések a szántóföldtől a fogyasztó asztaláig kísérik a termékek útját.

Europress-Világgazdaság

A jövőben a jelentősebb cégekre 25 millió forinttól akár kétmilliárd forintig terjedő bírságot is ki lehetne szabni az új fogyasztóvédelmi törvény tervezete szerint. Egységesítenék a jelenleg 78 féle jogcímen megállapítható bírságokat, amelyek összege sok esetben nem igazodik a szabálysértés súlyához.

Az új rendszer eltérő összegű bírságokat határozna meg a vállalkozások nagyságától, teljesítményétől függően. Egy nagy áruházlánc tehát a többszörösét fizetné azért, ha romlott árut adna el, mint egy kisbolt. A szakmai érdekképviseleti szervek elismerik, hogy számos területen elkel a nagyobb szigor, ám úgy vélik, ez nem feltétlenül célravezető. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint az ágazat rövid időn belül belerokkanna a tetemes bírságokba, a kisebb cégek igyekeznének eltitkolni a bevételüket, és megint a feketézők járnának a legjobban.

Tény, hogy a bírságtételek emelése drasztikusan megnövelné a bevételeket. Tavaly összesen 1,5 milliárd forintos büntetést rótt ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Akkor még a beszedett összeg fele a szervezetnél maradt, az idei évtől viszont már a teljes bevétel a központi költségvetést gyarapítja.

A bíság mellett a megszégyenítés következményeivel is számolniuk kell a jogsértő vállalkozásoknak. A kormány tervei szerint egy internetes szuper-feketelistán tennék közzé, ha egy kereskedő, szolgáltató megkárosítja a fogyasztókat, vagy súlyosan megszegi a működési előírásokat. Ez azt jelenti, hogy egyetlen honlapon egyesítenék és hoznák nyilvánosságra az APEH, a fogyasztóvédelem, az ÁNTSZ, illetve az élelmiszerbiztonsági hatóságok elmarasztaló döntéseit. Így a fogyasztók a vásárlás előtt a számukra ismeretlen cégekről egyetlen kattintás segítségével megtudhatnák, hogy megbízhatóak-e vagy korábban is megsértették az előírásokat. Az erre vonatkozó jogszabálytervezet várhatóan áprilisban tárgyalja a kormány.

A szántóföldtől az asztalig nagyító alatt az élelmiszerek

A kormány első olvasatban megtárgyalta az élelmiszerláncról és felügyeletéről szóló törvényt. Az élelmiszerbiztonságért a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter lesz felelős, felügyeli az egységes élelmiszerlánc-biztonsági szervezetet, amely a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal keretein belül működik majd. A szervezet hatásköre a szántóföldtől a fogyasztó asztaláig terjed. Nem foglalkozik viszont olyan humánegészségügyi kérdésekkel, mint az ételmérgezések kivizsgálása. A fogyasztó esetleges megkárosítását  a fogyasztóvédelmi hatóság felügyeli a továbbiakban is – ismertette a részleteket Gráf József agrárminiszter a tegnapi kormányülést követő tájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik