Hírek

2008.03.11. 15:07

Törvényjavaslatok a népszavazás után

Az MSZP vezérszónoka szerint a párt nemcsak tudomásul veszi a népszavazás eredményét, hanem érti is az emberek szavát; a Fidesz felszólalója arról beszélt, hogy a kormány tovább akarja folytatni azt az ámokfutást, amit elkezdett az egészségügyben.

BAMA

Ez kedden hangzott el az Országgyűlésben, a népszavazáson hozott döntések végrehajtását célzó kormányzati és fideszes törvényjavaslat együttes általános és részletes vitájában. Lendvai Ildikó, az MSZP vezérszónoka úgy fogalmazott: a kormánynak az a dolga, hogy végrehajtsa a szavazók többségének akaratát. Hozzátette: a kormánynak ugyanakkor az is dolga, hogy megnézze, működőképes-e az egészségügy és a felsőoktatás. A frakcióvezető kiemelte, hogy a kormány az eddiginél több egyeztetést szeretne az egészségügyben és a felsőoktatásban dolgozókkal. Azonban nincs az a társadalmi párbeszéd, ami önmagában több pénzt teremtene - tette hozzá. Lendvai Ildikó szerint a kieső pénzek pótlása csakis a már létező pénzek átcsoportosításával lehetséges, nem lehet forrásokat másoktól elvenni a népszavazás döntése következtében.

Mint elhangzott, a kormány továbbra is járulékalapú egészségügyben gondolkodik, és azokból a járulékokból kell gazdálkodni, amelyek befolytak. Lendvai Ildikó kitért arra, hogy a  kormány a népszavazás eredménye miatt nem akarja csökkenteni a minimál nyugdíjak összegét. Emlékeztetett arra, hogy a vizitdíj bevezetésekor másfajta kompenzációk is voltak, ez az összeg áll rendelkezésre, hogy a kieső pénzeket pótolja a kormány. A szocialista vezérszónok szerint a Fidesz nem gondolhatja komolyan, hogy a tájékoztatásból kellene a kormánynak pénzt elvenni.  A Fidesz azon javaslatára, hogy a játékadóból befolyó összeget fordítsa a kormány az oktatási és egészségügyi fejlesztésekre, Lendvai Ildikó azt mondta, ez az összeg eddig is szerepelt a költségvetésben, tehát nem új pénzt talált az ellenzék.

Mikola István (Fidesz) megjegyezte: izgatottság és feszültség volt Lendvai Ildikó szavaiban, "mintha nem tudná feldolgozni a népszavazás eredményét". Szerinte a kormánypártok sértettek a népszavazás eredménye miatt, pedig - tette hozzá - a kormány egyértelműen meg akarja büntetni a népet. "A nép nem mondott kevesebbet, mint azt, hogy állj meg, ne tovább!" - fogalmazott az ellenzéki képviselő. Szerinte a kormány tovább akarja folytatni azt az "ámokfutást", amit elkezdett. Horváth Ágnes egészségügyi miniszterhez intézve szavait a Fidesz vezérszónoka azt mondta, a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal egyetlen  ülésére sem jött el, hogy egyeztessen az ottlevőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!