Hírek

2008.03.04. 16:05

Üzleti érdeket sejt a széfprogram mögött a Fidesz

A Fidesz szerint felvetődik a kérdés, hogy van-e üzleti érdek a kórházi széfprogram mögött, mondta el kedden Mikola István, az ellenzéki párt szakpolitikusa. A tárca közleménye szerint a széfbeszerzést a kórházi lopások indokolják.

BAMA

Az Orbán-kormány volt egészségügy miniszter szerint a kormány több száz millió forintot költ a széfek beszerzésére, miközben a csőd szélén álló kórházaknak kisebb gondjuk is nagyobb annál, mint hogy a széfek beszerelésével és működtetésével foglalkozzanak. Mikola szerint széfügyben most már teljes az anarchia, mást mond Schvarcz Tibor szocialista szakpolitikus és Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, közben viszont a kórházszövetség közleményben ítélte el a „széfakciót”.

Mikola István egy felmérésre hivatkozva elmondta, hogy az egészségügyi reform megkezdése, de elsősorban a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése óta 18 százalékkal csökkent az orvoshoz fordulás aránya. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a távolmaradók 28 százalékát teszik ki az alacsony iskolai végzettségűek, 26 százalékuknak pedig 90 ezer forint alatt van a havi bevételük.

A fideszes szakpolitikus arról is beszámolt, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Simor András és két helyettese múlt pénteken találkozott a Fidesz vezérkarával. A találkozón az MNB bemutatott egy táblázatot, amelyből kiderült, hogy az egészségügyre fordított kiadások a számítások szerint az összes állami kiadás 10 százalékára csökkennek 2010-ben, miközben az uniós átlag 14,6 százalék - mondta Mikola István. Hozzátette: ez az arány 2005-ben Magyarországon még 10,9 százalék volt vagyis a kormány egyre kevesebbet akar költeni az egészségügyre.

A tárca sajtóirodája közleményében kiemelte, hogy évente több mint 100 millió forint értékben károsítják meg a betegeket. A lopások visszaszorítására eddig alkalmazott módszerek mind kudarcot vallottak, köztük a biztonsági szolgálat és a központi széf is. A kommüniké kitér arra is, hogy a vizitdíj következtében valóban csökkent az orvoshoz fordulások száma, „de ez előny, hiszen a háziorvosok is arról számolnak be, hogy azok nem fordulnak háziorvoshoz, akiknek nem is indokolt”.

„Miközben a Fidesz folyamatosan arról beszél, hogy több pénzt kell az egészségügyre költeni, a párt egy olyan népszavazást kezdeményezett, amelyik több tízmilliárdot venne ki az egészségügyből” - olvasható a dokumentumban.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!