Hírek

2008.03.17. 15:54

Veszélyben a gyümölcsösök: idén is jön a tavaszi fagy

Az előrejelzés szerint lehűlés érkezik, éjszaka akár -5 fok is lehet helyenként, és ez gondot okozhat a gyümölcstermesztőknek. 2007 májusában a néhány napig tartó fagy az akkori felmérések szerint 40 milliárdos kárt okozott.

BAMA

A februári jó idő miatt az átlagosnál idén is két-három héttel előbbre jár a természet: a mandula- és kajszibarackfák virágzásnak indultak, és sok már növény is rügyet bontott már - mondta az InfoRádiónak a Magyar Agrárkamara elnöke. Csikai Miklós szerint éppen ezért, ha valóban megérkezik a jósolt fagy, a mínusz 4-5 Celsius-fokos hideg, az komoly károkat okozhat a gyümölcstermesztőknek.

Azért imádkozhatunk, hogy minél előbb jöjjön a hideg, hiszen a meggynek, cseresznyének, almának és őszibaracknak még csak a nagyon korai fajtái bimbóznak - mondta a kamarai elnök, hozzátéve: a szőlő még nem hajtott ki, az még képes eltűrni az ilyen időjárást. A gyümölcsfák virágzása késleltethető, az egyik módszer erre, ha szárazság idején - ami az idei télre és tavaszra is jellemző - az öntözéssel való párologtatással hűtik a növényeket. A magyarországi ültetvényeknek azonban mindössze 20 százaléka öntözhető, és csupán 1-2 százalékuk van ellátva fagyvédő öntözési rendszerrel - magyarázta Csikai Miklós. A Magyar Agrárkamara elnöke hozzáfűzte: csupán a mínusz 2-3 fokos fagytól lehet megvédeni a növényeket, az ennél nagyobb hidegek esetén nincs mit tenni.

-->

Ezek is érdekelhetik