Hírek

2008.04.30. 18:42

Csütörtöktől drágulnak a négynapos matricák

A nyári turisztikai időszak kezdetével, május 1-jétől a négynapos autópálya-matricák ára 1170 forintról 1530 forintra emelkedik, az ár szeptember 30-ig érvényes, utána ismét a csökkentett díjat kell fizetni a matricákért.

VGO

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. közleménye szerint a négynapos matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál, másrészt ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes, kedvezményes árszint.  A díjszabás szezonális változásait rendelet írja elő. Az áremelés az úgynevezett virtuális matricavásárlási lehetőségekre - internetre, sms-re, telefonhívásra, mobiltelefon+bankkártyára - is vonatkozik.

Az árváltozás az úgynevezett motoros e-matricákat is érinti. A kétkerekű járművek tulajdonosai 2008. január 1-től fél áron vásárolhatják meg a D1 kategóriás négynapos e-matricát, ezek május 1-től 585 forint helyett 765 forintba kerülnek.  A motoros úthasználati jogosultságot a megszokott módon, tehát az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, viszonteladói hálózatán, illetve az ismert virtuális értékesítési csatornákon lehet megváltani.

Az értékesítési tapasztalatok alapján elmondható, hogy továbbra is erőteljesen nő az eladott négynapos matricák darabszáma. Míg 2006-ban összesen 7,97 milliót értékesítettek, tavaly ez a szám 9,54 millióra emelkedett.  Az utazók legnagyobb számban a nyári hónapokban, különösen júliusban és augusztusban vásárolnak matricát. Tavaly júliusban és augusztusban 1,025 milliót, illetve 1,179 milliót adtak el, ezzel szemben januárban és februárban összesen 561 ezret, illetve 536 ezret értékesítettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!