Hírek

2008.04.30. 12:49

Vádat emeltek Weiszenberger ellen

Vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt a kecskeméti nyomozó ügyészség benyújtotta a vádiratot a szabadlábon lévő, korábban kistérségi megbízottként dolgozó Weiszenberger László vádlottal szemben - közölte Nánási László, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyésze szerdán az MTI-vel.

BAMA

Weiszenberger László, aki Zuschlag János képviselőtársa volt a kiskunhalasi önkormányzat képviselő-testületének MSZP-frakciójában, a 2003-ban még működő Területpolitikai Kormányzati Hivatalnál kistérségi megbízottként állt munkaviszonyban Kiskunhalas térségében. Feladatai közé tartozott a különböző pályázatok ismertetése, népszerűsítése a helyi vállalkozók és egyéb szervezetek körében.

A vádirat szerint ennek keretében a vádlott együttműködött egy kiskunhalasi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjével és a  kunfehértói Rózsa Motel bérlőjével egy vissza nem térítendő állami támogatás megszerzésére irányuló pályázat benyújtásában. A pályázatra benyújtott terv szerint a Rózsa Motel melletti területen pihenőparkot, valamint sportpályákat készültek létrehozni.  A vádlott már ekkor megemlítette a Rózsa Motel bérlőjének, hogy a pályázat sikeres elbírálása pénzbe fog kerülni. A Weiszenberger László és a két férfi között lezajlott "üzleti" megbeszélésről rejtett kamerával készített felvételt a Hír TV mutatta be még 2007 őszén.

A pályázatot 2003. augusztus 29-én nyújtották be a Miniszterelnöki Hivatalhoz, amely alapján 17 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást kapott a projekt. A vádirat szerint, a támogatás folyósítását követően Weiszenberger László vádlott a motel bérlőjét felhívta, és ötmillió forint átadását kérte tőle. A vádlott azt állította, hogy a pályázat elbírálását koordináló minisztérium meg nem nevezett döntéshozó munkatársa részére kell visszajuttatni a pályázaton nyert összegből, a pályázat elfogadásának fejében. Mivel a bérlő a kért összeget nem volt hajlandó a vádlott részére átadni, ezért később tőle már csak 2,5 millió forintot kért.

Weiszenberger arra hivatkozott, hogy a gazdasági társaság ügyvezetőjétől az összeg másik felét megkapta, de az felhívta a figyelmét, hogy az összeg másik felét a bérlőtől kell kérnie. Az ügyészség indítványozta, hogy a Bács-Kiskun Megyei Bíróság nyilvános ülésen hozott ítélettel állapítsa meg a vádlott bűnösségét, és szabjon ki büntetést, mivel a vádlott a tárgyaláshoz való jogáról lemondott, a bűnösségére is kiterjedő, beismerő  vallomást tett.

 Nánási László megyei főügyész elmondta: mivel nem tárgyaláson, hanem gyorsított eljárásban, nyílt ülésen tárgyalja a bíróság az ügyet, ezért lehetőség van az egyébként 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény büntetési tételének enyhítésére. Az esetre a Zuschlag-ügy nyomozása során derült fény. Az ügyészség a Zuschlag-ügytől elkülönítette a bűncselekmény nyomozását, ezért gyorsabban le tudta zárni. Weiszenberger László 2002-ben az MSZP és a Sikeres Halasért szervezet közös listájáról került be a kiskunhalasi képviselő-testületbe. A botrány kirobbanása után - Zuschlag Jánossal ellentétben - azonnal lemondott képviselői mandátumáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!