Hírek

2008.07.01. 17:26

Bebiztosított nyaralás

A kánikula beköszöntével mind több bőrönd fedele csukódik le, s vág neki gazdájával együtt a jól megérdemelt pihenésnek. A felhőtlen nyaralást azonban könnyen beárnyékolhatják kisebb-nagyobb balesetek.

Hampl Márta

Egy elkeveredett bőrönd, egy ellopott pénztárca, vagy egy törött kéz az egész nyaralásra rányomhatja bélyegét. Így legyen szó akár belföldi, akár külföldi nyaralásról, érdemes indulás előtt bebiztosítani magunkat a balszerencsés esetekre. Ha valaki utazási irodával utazik, akkor mindenképpen helyben kösse meg az utasbiztosítását, az irodák ugyanis általában olyan komplex biztosítási csomagokat kínálnak az utazások mellé, amelyek az adott körülmények között feltétlenül szükségesek. Például ha valaki kalandtúrára fizet be, akkor az utazási iroda biztosítási csomagjában biztos, hogy szerepelni fog a sportbaleset-biztosítás is.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] A kánikula beköszöntével mind több bőrönd fedele csukódik le, s vág neki gazdájával együtt a jól megérdemelt pihenésnek.
[/caption]

Annak a turistának pedig, aki önállóan szervezi nyaralását, de szeretné biztonságban tudni értékeit és persze saját magát, érdemes az interneten körbenéznie a különböző biztosítók ajánlatai között. Akár az elutazás előtti utolsó pillanatban is lehet utasbiztosítást venni, a határ menti benzinkutaknál ugyanis erre is van lehetőség. Érdemes azonban előre átgondolni, hogy hova, milyen céllal, mennyi időre és milyen értékekkel utazunk, hogy a lehető legjobb szolgáltatással biztosítsuk be magunkat a nyaralás alatt. A következő néhány pontban Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége tagozatelnökének segítségével azokat a hasznos tudnivalókat gyűjtöttük össze, amelyekre nem árt odafigyelni, mielőtt nekivágunk a nyári kalandoknak.

Bebiztosítva az országhatáron belül is

A belföldi utasbiztosítás két elemből áll: az egyik a belföldi baleset-biztosítás, a másik pedig a belföldi utazáslemondási biztosítás. Az előbbi a többi között annyival tud többet a határainkon belül érvényes társadalombiztosításnál (tb-nél), hogy például utazási költségtérítést nyújt beteglátogatásra a megsérült utas közeli hozzátartozóinak. Ugyancsak kifizetik az elhunyt nyaraló holttestének szállítási költségeit, amire egyébként a tb nem nyújt fedezetet. A belföldi utazáslemondási szerződés lényege, hogy ha valaki rajta kívül álló okok miatt – például betegség, baleset, közeli hozzátartozó halála, vagy valamilyen természeti katasztrófa – nem tud elmenni a már befizetett nyaralásra, akkor a biztosító fizeti ki azt az utazási szerződésben meghatározott összeget, amelyet egyébként a pórul járt utas zsebéből vennének ki az utazási irodák.

Határon túl is biztos testi épség

Az EU 2005. június elsejétől úgynevezett egységes európai betegbiztosítási kártyát vezetett be, amellyel azok a sürgős egészségügyi ellátások vehetők igénybe, amelyek orvosilag indokoltak a külhoni tartózkodás során. Hátulütője viszont, hogy az EU országain belül – továbbá Horvátországban és Svájcban – csak az államilag preferált betegbiztosítókkal szerződött kórházak és orvosok fogadják el a kis plasztikkártyát. Ráadásul az egységes kártya nem téríti meg a betegszállítással kapcsolatos költségeket, sőt egy esetleges halál esetén a holttest hazaútjának díját is a hozzátartozónak kell megfizetnie. Ezért is érdemes inkább külföldi baleset-biztosítást kötni, amely az előbb említett esetek mindegyikére, továbbá maradandó sérülés, illetve baleseti halál esetén is nyújt fedezetet, mindezt naponta biztosítástól függően 400–700 forintért.

Bebiztosított értékek

Az úgynevezett poggyászbiztosítás a csomagokban vagy azok tartalmában esett károk megtérítését foglalja magába. Fontos azonban tudni, hogy a repülőutaknál egyik biztosító sem vállal felelősséget a műszaki cikkekre, az ékszerekre, a készpénzre, a bankkártyára, még akkor sem, ha azt kézi poggyászként visszük magunkkal a fedélzetre.

Mindig fizet a biztosító?

Nem árt szem előtt tartani, hogy sok más biztosításhoz hasonlóan az utazásbiztosításnál is a biztosító dirigál. Így ha a biztosító úgy ítéli meg, hogy az ügyfél nem volt elég körültekintő – például tárva-nyitva hagyta szobája ajtaját, amíg lement a strandra, vagy részegen biciklizett a sztráda kellős közepén – akkor megtagadhatja a kártérítést egy esetleges baleset esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!