Hírek

2008.07.17. 17:18

Civilek Brüsszelbe mennének

Sajtóértesülések szerint hamarosan megindulhat az aláírásgyűjtés arról a népszavazásról, amely lehetővé tenné, hogy ne csak pártok, hanem civil szervezetek is indulhassanak a jövő évi európai parlamenti választásokon.

BAMA

A kérdést egy magánszemély kezdeményezte és az OVB még márciusban hitelesítette. A határozatot ugyan megtámadták, ám az Alkotmánybíróság a döntést a napokban helybenhagyta.

Ha népszavazást kezdeményezőnek sikerülne kétszázezer támogatót szereznie, akkor a parlamentnek ki kellene írnia a népszavazást és ennek nyomán valószínűleg módosítania kellene az EP-választásról szóló törvényt.

A jelenlegi szabályozás alapján ugyanis listát csak bejegyzett pártok állíthatnak, feltéve, hogy legalább húszezer ajánlást kapnak. A népszavazási kezdeményezés szerint viszont az egyesülési jog alapján működő összes civil szerveződés indulhatna az uniós parlamenti helyekért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!