Hírek

2008.07.31. 14:02

Ősztől változnak a kamionstop szabályai

Szeptembertől változnak a kamionstop szabályai: szombat reggel helyett például csak délután három órától lép életbe a korlátozás – jelentette be a kormányszóvivő csütörtöki budapesti tájékoztatóján.

BAMA

Budai Bernadett elmondta: a kormány múlt heti ülésén döntött a nehézgépjárművek hét végi forgalomkorlátozását meghatározó szabályok módosításáról, amely a keddi Magyar Közlönyben jelent meg. Hangsúlyozta: amellett, hogy a módosítás szélesebb idősávban teszi lehetővé a tehergépkocsik közlekedését, szigorúbb követelményeket is támaszt a fuvarozókkal szemben. A kormányszóvivő szerint a rendelet módosítását többek között az indokolta, hogy a mintegy másfél évtizede hatályban lévő, már többször módosított szabályokat az időközben megváltozott körülményekhez kellett igazítani. A kormány olyan megoldást keresett, amely a közlekedés biztonságának javítása érdekében a lehető legjobban szétválasztja a tehergépkocsik és a személygépkocsik forgalmát – tette hozzá.

A változások közé tartozik, hogy a nyári időszak kezdete június 15-ről július 1-jére tolódik, ugyanakkor a nyári forgalomkorlátozási időszak vége augusztus 31-e marad. További változás, hogy szombat reggel helyett délután három órától lép életbe a korlátozás, de a forgalomkorlátozási időszak vége, a vasárnap 22 órai időpont nem változik. A módosítástól többek között azt várják a szakemberek, hogy enyhül a péntek délutáni és a hétfő kora reggeli teherforgalmi csúcs. Budai Bernadett azt mondta, hogy a tehergépkocsik szombat délelőtti közlekedése és az ebből következő magasabb színvonalú áruellátás jobban igazodik a lakosság megváltozott hét végi bevásárlási szokásaihoz. A forgalomkorlátozási időszak kiszélesítése pedig időben is egyenletesebbé teszi a kamionok közlekedését, így nem alakulnak ki forgalmi csúcsok a településeken.

Bővül azoknak az útvonalaknak a köre, amelyekre a nyári időszakban, szombat délután és vasárnap este között egyáltalán nem hajthatnak fel a nehéz tehergépkocsik. Az M7-esen, a 2/A számú úton,  a 6-os úton Dunaújváros és Budapest között, vagy a 37-esen Miskolc  és Sátoraljaújhely között ebben az időszakban még azok a  tehergépjárművek sem közlekedhetnek, amelyek amúgy a már korábban  hatályos szabályok szerint felmentéssel rendelkeztek. Az új szabályozás a felmentések tekintetében szigorú környezetvédelmi követelményeket is meghatároz: csak az EURO-3 vagy annál magasabb kategóriába tartozó – vagyis a kevesebb káros anyagot kibocsátó, a környezetet jobban kímélő – járművek mentesülhetnek a korlátozások alól.

Budai Bernadett tájékoztatása szerint a sokak által csak kamionstopként emlegetett rendelet módosítását rendkívül hosszú, hároméves egyeztetési folyamat előzte meg. A kormány a szabályok módosítása kapcsán egyeztetett a fuvarozók képviselőivel, a környezetvédelmi szervezetekkel, és kikérte az önkormányzati szövetségek véleményét is. A Közlekedéstudományi Intézet által készített előzetes hatásvizsgálat azt mutatja, hogy a kormányrendelet módosításának nincs számottevő környezeti hatása, de a szaktárca folyamatosan figyelemmel kíséri az intézkedések hatását – jelentette ki a kormányszóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!