Hírek

2008.08.30. 14:15

Barack Obama már a Fehér Ház kapujában

Portrékönyv jelent meg Magyarországon az amerikai demokraták elnökjelöltjéről

Csák E.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Feltűnése a mostani kampánytól függetlenül is jelenségértékű, és nemcsak Amerika, hanem a világ számára is. FOTÓ: AFP
[/caption]Bokor Pál író, újságíró  a Szovjetunióról, Kínáról és az Egyesült Államokról szóló riportkönyveivel vált ismertté már a nyolcvanas években. Az MTI és az MTV moszkvai és washingtoni tudósítója volt, majd a Magyar Hírlap rovatvezetőjeként, a lap Vasárnapi Magazinjának főszerkesztőjeként dolgozott.

Az elmúlt tizenöt évben független íróként, publicistaként, filmesként működik. Nyitottság, elfogulatlanság jellemzi változatos életművét. Az utóbbi években sokat foglalkozott az amerikai filmmel. Írt könyvet az Oscar-díjról és az amerikai filmgyártásról is. A Barack Obama szupersztár szerzője „hobbyból”  publicisztikákat ír, prózát és verseket fordít. 

– Könyvét pontosan időzítette:  egy színes bőrű amerikai elnyerte a két óriáspárt egyikének elnökjelöltségét. Tudta előre, hogy, Barack Obama legyőzi a sokkal tapasztaltabb Hillary Clintont?

– Nem tudtam, de néhány dolog már januárban, az iowai előválasztás után világos volt. Például az, hogy Obamának nemcsak a bőre színes, hanem az egyénisége is. Látni lehetett, hogy ez az ember, a maga módján egy 47 esztendős csodagyerek:  a politikai harc minden hagyományos és modern technikáját ismeri, az internet-technikája pedig mindenkit felülmúl. Tudtam, hogy híres jelszavai, a „remény” és a „változás” mögött  koncepció is van az iraki háborúról, az olajfüggőség megszüntetéséről és más sorskérdésekrôl. És egyértelmű volt, hogy Obama képes megmozdítani egy olyan választói réteget, a harminc éven aluliakat, akiket eddig mozdíthatatlannak tekintettek, pedig egymagukban képesek eldönteni az elnökválasztást.

– Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke?

– Obama kivételes tehetségű politikus, a denveri pártkonvención ismét megmutatta, hogy van esélye a győzelemre. Feltűnése azonban a mostani kampánytól függetlenül is jelenségértékű, és nemcsak Amerika, hanem a világ számára is; a kisebbségi kérdések kezelésére  képtelen Magyarország számára különösen. Az amerikaiak rövid negyvenöt év alatt megteremtették az erős fekete középosztályt, mely most egyenlő félként bejelentette igényét a Fehér Házra. Megjegyzem, pillanatnyilag ez Obama legfôbb hátránya McCainnel szemben: munkásberkekben túlságosan is úriembernek számít. Még nem hiszik el neki, hogy elegendő empátia van benne a szegényebb néprétegek bajainak orvoslásához.

– Kinek írta Barack Obama szupersztár című könyvét?

– Mindenkinek, akinek politikai ambíciói vannak, pártállásra való tekintet nélkül. Mindenkinek, aki nyitott a világra. Az bizonyos ugyanis, hogy a politikai karrierépítés mostantól sehol a világon nem lesz ugyanaz, mint Barack Obama előtt volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!