Hírek

2008.08.11. 17:13

Csökkenhet a hazai hústermelés, a világé bezzeg nő

A régóta elmaradó fejlesztések miatt a magyar hústermelés csökkenésére lehet számítani a következő években – áll az agrártárca hozzájárulásával készült friss elemzésben.

N.M.

A tanulmány készítői szerint a magyarországi hústermelés csak „óriási nagyságrendű” befektetések révén válhat versenyképessé. Szükség lenne a termelési technológiák korszerűsítésére, valamint az állattartó épületek újjáépítésésre is – a sertéstelepek például csupán 20 százaléka felel meg az uniós minőségi követelményeknek.

A baromfi- és sertéshústermelés esetében az elavult termelési technológiák, a marhahústermelésnél pedig a támogatások kedvezőtlen változásai miatt Magyarország számos újabb húsfajta nettó importőrévé válhat a következő néhány évben. A világ hústermelése 2007-ben elérte a 271 millió tonnát, 2016-ban pedig várhatóan 324 millió tonna lesz. A termelés legnagyobb hányadát 38 százalékát a sertéshús, 32 százalékát a baromfihús tette ki, amelyet a marha- és juhhúsok előállítása követett 25 és 5 százalékkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!